неделя, 5 май 2024 г.

Борисов: Надявахме се по-бързо да ни „остържат“, за да заработят

сн. Архив

Бойко Борисов свика част от министрите си, за да направят отчет на свършеното по повод пандемията, както и да призове за спазване на налаганите ограничения срещу разпространението на COVID-19. Премиерът в оставка събра в дома си здравния, образователния и спортния министри – Костадин Ангелов, Красимир Вълчев и Красен Кралев. На срещата присъства и вече бившият кандидат за премиер Даниел Митов.

Борисов отбеляза, че са получени 5,5 млн. ваксини от Европейската комисия, като изказа благодарности и на Комисията, и на държавите-членки, които са се лишили от техните дози, за да има за българите.

Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини, каза Борисов. Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за ремдесивир, уточни още премиерът.

„Това за големи средства от българския данъкоплатец за борбата с пандемията. Сега продължаваме много добре да управляваме и мерките и затова мисля, че сега може вече и в спорта да се върнат хората в залите и стадионите“, каза още той.

Здравният министър Ангелов изнесе данни за пандемията. Той обясни, че за второто тримесечие ще пристигнат 5,5 млн. ваксини, а в понеделник ще дойде най-голямата доставка от Пфайзер – 138 хиляди дози.

Премиерът в оставка каза, че минаваме над 1 млн. души излекувани и преболедували. Той изтъкна и финансовите средства, които държавата е отпуснала в битката с коронавируса.

Спортният министър Красен Кралев каза, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва. Ако низходящата тенденция продължи до две седмици ще има допускане на публика и на състезанията на закрито.

Борисов пък призова приятелите си в спорта да носят маски. „Има ли някой на резервната скамейка без маска, на Гонзо какво му пречи да си сложи маска и да даде пример. Правим всички усилия да върнем нормалността, но дайте личен пример, най-големите звезди го правят. Щом Меси и Роналдо слагат маски, направете като тях“, апелира Борисов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове. „Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10 май в училище да се върнат 6 и 11 клас. Те бяха най-ощетени. От 17 май предлагаме и връщането на други класове“, уточни Вълчев.

„България се справя сама и то много успешно. Взехме навременни мерки, подготвихме цялата системата, третата вълна почти не се усети. Управлявахме кризата професионално и вземахме решенията на 12 часа“, обобщи министърът на здравеопазването.

Борисов пък припомни, че опонентите им са горили маски и канили всички противници на Щаба. Той отново благодари на медиците.

Премиерът в оставка коментира и уволнението на преподавател в УНСС: „Преди няколко години бяхме в УНСС и имаше зарязан строеж, Горанов категорично отказа да плаща, но отидохме на място. Няколко покани имах за откриване, аз отказах и една сутрин, когато отваряхме суперкомпютъра, минахме през института спряхме отвън, нямаше никакви студенти, само ректорът дойде. Защо искат да ни забъркат в тази тема. Ако си имат вътре в института някакви проблеми да си ги решават, но затова, че сме спрели пред университета. Нито познавам доцентите, нито професорите. Много други партии правиха агитации във висшите учебни заведения, ние не сме, ние само строяхме и оборудвахме“.

Той се спря и на вчерашните изяви на президента Румен Радев: „Вчера президентът Радев каза „Правителството да работи!“. Ние се надявахме по-бързо да ни „остържат“. Неговите подопечни малки партии наложиха противоконституционен мораториум, заяви Борисов.

„Не може да схване каква им е играта. Той казва работата, докато аз се мотая, тече задкулисие, което ние не знаем какво е“. Борисов спомена и мълчанието на Радев за шпионските скандали. „Всички наши партньори знаят колко сме напред в тези си действия“, изтъкна премиерът в оставка.

Христо Иванов, докато работи с ДПС и БСП в парламента, вчера се вайка, че Радев не си бил променил позицията към Русия. А докато клечаха на колене и го подкрепяха, какво разбраха, попита Борисов и добави честитка за имения ден на Цветанов, както го е правил 15 години: „Да е жив и здрав“.

Даниел Митов припомни, че Радев няма евроатлантически позиции, а уж десните партии, които трябва да стоят близко до нас, не подкрепят ЕС и НАТО, а Радев.

,,Трябва да приключи това, че са близки до нас и сега хората могат да видят за какво са гласували. И да знаят защо няма център-дясно правителство. Защото ако Наско Атанасов е шеф на ДАНС, а Христо Иванов – главен прокурор, веднага ще с при нас. Но ние говорим за НАТО и ЕС и хората трябва да знаят кои са партиите, които стоят твърдо на тези позиции“, каза Борисов и пожела прекрасен празник на министрите си и на всички българи.

Митов допълни, че „Демократична България“ дава подкрепа за партията, за която не се знае какви са геополитическите й възгледи. „Русия се опитва да саботира демокрациите в света. Да разруши геополитическата архитектура създадена след Втората световна война. Те предпочитат да дадат подкрепата си на „Има такъв народ“ и на Радев, който казваше, че Крим е руски. Аз съм спирал руски самолети като външен министър, гонили сме руски дипломати“, коментира Митов и допълни: „В ситуация, която трябва да се вземат важни решения, да се отстояват позиции на нашите партньори, „Има такъв народ“ и Радев мълчат, а близките ни по позиция хора от „Демократична България“ ги подкрепят“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html