неделя, 5 май 2024 г.

Богослужение отбеляза празника Вход Господен в Йерусалим

Митрополит Антоний по време на богослужението, сн. Дарик/БТА

Българският митрополит за Западна и Средна Европаи Негово Преосвещенство Антоний отслужи днес тържественото богослужение за Цветница в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Православната църква чества големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан също Цветница или Връбница.

Празникът се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки, които у нас се заменят с върбови.

В катедралния храм се спазват противоепидемичните мерки, богомолците са на дистанция един от друг и с маски. Произнесена бе и молитва за закрила от епидемията.

Днес съпреживяваме началото на най-важната и на най-решаващата седмица от богочовешшката история – седмицата, в която ни предстои да станем свидетели едновременно и на най-висшата изява на божията милост и любов, и на най-дълбокото падение и ожесточение, до което някога е достигал човекът, предавайки на поругание и позорна кръстна смърт своя Господ, изкупител и спасител, каза митрополит Антоний.

Светата Църква настоятелно ви приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена радост приветстваха Господа влизащ в светия град, смирено възседнал козле, каза митрополит Антоний.

След прочитането на евангелския откъс, който разказва за тържественото влизане на Господа в Йерусалим, митрополит Антоний прочете обръщението за празника на българския патриарх Неофит, в което се казва:

„В този ден на особена радост, но и на дълбока тъга и горест, поради предстоящите Христови страдания, светата Църква настоятелно ни приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена радост приветстваха Господа, влизащ в Светия град, смирено възседнал осле, както и на всички онези йерусалимци, които в порива на своята вяра, надежда и любов постилаха пред Него дрехите си и хвърляха в нозете Му палмови клонки, и в радостта си възгласяха: „осанна Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!“ (Мат. 21:9).

„През предстоящата седмица, когато само още малко ни дели от кулминацията на земния път на Спасителя, броени дни преди прославата на Сина Човечески (Йоан 12:23), ние ще съсредоточим още повече нашето духовно внимание върху това, което предстои да стане заради нас и заради нашето спасение. Ще станем свидетели на прогонването на търговците от Храма, ще чуем последните поучения и пророчества на Господа, заедно с осъждането Му от Синедриона, ще присъстваме заедно със светите апостоли на Тайната вечеря и в нощта на предателството, ще скърбим в съкрушение в подножието на Кръста, заедно с Неговата света майка, Пресвета Богородица, и ще извървим заедно с праведните Йосиф Ариматейски и Никодим трудния път до хладния гроб, но през цялото време ще знаем, че това не е всичко. Ще помним и ще знаем, че в края на пътя на скръбта и болката, възкръснал от мъртвите ни чака Победителят на цялото зло на този свят и на последния враг, който трябва да бъде унищожен – смъртта“ (1 Кор. 15:26), се казва в обръщението на патриарх Неофит, прочетено от митрополит Антоний на празничната служба в катедралата „Св. Александър Невски“.

В края на литургията митрополит Антоний поздрави православните християни с днешния празник, както и всички празнуващи своя имен ден. Изпято бе и многолетствие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html