неделя, 5 май 2024 г.

Без финал за класиците на европейското

Снимки: www.bul-wrestling.org

Грузинец с италиански паспорт спря Кирил Милов в 1/4-финалите на европейското първенство по борба във Варшава. Световният вицешампион отстъпи с 0:2 на Николаз Кахелашвили, втори на Евро 2020, в кат. до 97 кг на класическия стил.
Представителят ни при 67-килограмовите – Иво Илиев, загуби на фаза 1/8-финал от Едгарас Венцкайтиси (Лит) с 1:6. Росиан Дермански (82 кг) също допусна поражение в първата си схватка. Състезателят на „Ботев-93“ (Вр) загуби на осминафиналите от германеца Ханес Вагнер с 1:5. На рапешажите Николай Вичев (63) бе спрян от Храчиа Погосян (Арм) с 1:2.

Женският ни представителен тим пък вече е на родна земя. Възпитаничките на Петър Касабов завършиха на четвърто място в отборното класиране в полската столица. „Четвърти на европейското не е толкова зле“, коментира Касабов. „Отново имаме медали, отново имаме злато. И сега не бяхме в оптималната форма. Евелина Николова и Миглена Селишка не бяха в най-добрата си форма след спечелването на олимпийските квоти миналия месец. При тях натоварването бе по-скоро психически. Но показаха, че са воини. Липсваха титулярките Тайбе Юсеин, Мими Христова. Очакванията към нас не ме натоварват. Напротив. Радват ме, че имаме успехи, а съперниците подхождат към нас с респект. И това само може да ни дава самочувствие.“

На европейското тимът ни взе пълен комплект отличия, като Биляна Дудова ликува с титлата, Миглена Селишка и Юлияна Янева взеха сребро, а Евелина Николова се окичи с бронз. От 6 май София ще бъде домакин на последната олимпийска квалификация за Токио 2020, на която само финалистите ще вземат квоти, които в борбата не са поименни. „Ще е трудно да вземем липсващите 3 квоти, но поне още две“, продължи наставникът. „Да, конкуренцията в отбора се засилва. Евелина и Биляна често са се борили една срещу друга, Ева има две победи… И това че има равнопоставени състезателки може само да ни радва. Да се чудиш коя да избереш…Целта е отборът да върви нагоре, всички да се отнасят с респект към нас и да искат да идват и да се подготвят с нашите момичета“, завърши Касабов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html