неделя, 5 май 2024 г.

Министерството на културата се хвали, че е закупило нов роял на Софийската филхармония

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров: „Нивото, което търсим в музиката и сред изпълнителите, най-накрая ще бъде защитено и от достоен инструмент за нашите солисти – пианисти. Новият инструмент на Софийската филхармония ще бъде със сигурност харесан от звездите, които ще гостуват през следващите сезони.”

След повече от 30 години зала „България“ се сдоби с нов концертен роял „Стейнуей“ от най-висок клас Гранд (D 274). Сумата за закупуването му в размер на 274 хил. лв. е осигурена от Министерството на културата.

Със своята дължина от 274 см и тегло от около 500 кг този величествен инструмент, определян от специалисти като върха на концертните Грандове, е най-честият избор на най-големите пианисти в света и покрива всички изисквания на виртуозите, които все по-често припознават Софийската филхармония за свой достоен партньор. Сред тях са Иво Погорелич, Марта Аргерич, Елена Башкирова, Елизабет Леонская, Паул Бадура-Скода.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров изсвири няколко акорда още при разопаковането на инструмента. Първите звуци, които прозвучаха на новия роял в зала „България“, бяха откъси от вариациите на Ал. Владигеров на „Дилмано Дилберо“. „Нивото, което търсим в музиката и сред изпълнителите, най-накрая ще бъде защитено и от достоен инструмент за нашите солисти – пианисти. Когато искаме да сме сред най-добрите, това означава и да даваме най-добрите възможности за изпълнение. Новият инструмент на Софийската филхармония ще бъде със сигурност харесан от звездите, които ще гостуват през следващите сезони.“

Софийската филхармония изказва своята благодарност на българския виртуоз Евгени Божанов, който се нае с нелеката задача да избере най-добрия инструмент от централата в Хамбург. Заради затрудненията в пътуването, породени от пандемията, се наложи роялът да изчака няколко месеца, преди да пристигне в зала „България“.

Около една година е необходима, за да може роял „Стейнуей” да напусне фабриките в Хамбург и Ню Йорк. Той се състои от над 12 000 части. Всяко уникално парче съдържа внимателно подбрано дърво, най-добрите материали, прецизност до последните 0,1 милиметра и най-вече – любов към музиката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html