неделя, 5 май 2024 г.

Вижте новите станции на метрото в София (ГАЛЕРИЯ)

сн. Дарик/БТА

Пуснаха движението по новата отсечка от третата линия на метрото от Красно село до Горна баня. При откриването беше отслужен водосвет на метростанция „Мизия/Нов български университет“ в квартал „Овча купел“.

сн. Дарик/БТА

Новият участък има още четири метростанции, а с него софийското метро вече достига 52 километра. Очаква се трафикът на автомобили да намалее с 25 на сто, а времето за пътуване до центъра е 12 минути.

Нови 50 000 души дневно ще могат да използват най-бързия и най-екологичен градски транспорт, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. „С проекта на метрото бяха построени и обновени над 5 километра булеварди, построихме три паркинга за 700 автомобила, има връзка с жп мрежата“, посочи тя.

Като част от проекта е изградена и нова жп спирка по линията София-Перник. Третата линия е ново поколение, изтъкна директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев: „Тя е с нов тип автоматика, с перонни преградни врати, които предпазват пътниците от влаковете и релсовите пътища срещу инциденти. Самото управление на метрото е съвсем друго поколение. То е с т.нар. подземен  джипиес, местоположението на влака до сантиметър се фиксира от системата и съответно има автоматика, която регулира скоростта на влака“.

Метрото ще продължи да се развива, допълни министърът на транспорта в оставка Росен Желязков: „В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени близо 400 милиона, които със собственото съфинансиране на Общината ще бъдат достатъчни за изграждането на новите осем метростанции – до Техпарка и от Хаджи Димитър  до Левски Г“.

снимки: Аделина Ангелова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html