петък, 3 май 2024 г.

Наследник на Ангела Меркел? Мисията невъзможна

Корицата на „Шпигел“. Снимка: Туитър

Сп. „Експрес“

Германският седмичник „Шпигел“ го представя като герой от „Астерикс и Обеликс“, който балансира върху щита си. Подобно на селския началник на селото Астерикс, столът на председателя на Християндемократическата партия е доста крехък. След дни на интензивен дебат и напрежение в партията на Меркел, нейният близък приятел Армин Лашет беше окончателно избран да представи германските консерватори на изборите на 26 септември. Но пътят към канцлерството ще бъде осеян с клопки за него.

Първата остава неговата непопулярност. Само 12% от германците вярват, че той ще се превърне в добър кандидат, според социологическо проучване на всекидневника Handelsblatt. Анкетите сочат, че липсва харизма, да не говорим за протакането в управлението на здравеопазването в провинцията, където той е премиер – Северен Рейн-Вестфалия, от началото на пандемията. „Армин Лаше беше смятан за добър мениджър в своя регион, преди кризата да го накара да загуби това си качество“, отбелязва изследователят Пол Морис.

Другият му недостатък е ръст от 1,97 м и… съперникът, на когото не липсва харизма – Маркус Зьодер. Не беше ли лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС), малката сестра на ХДС от Бавария, по-добър избор да стане кандидат за канцлер на  консерваторите? Армин Лашет рискува да влачи като топка по време на кампанията този въпрос. Премиерът на Бавария несъмнено е по-популярен от него: 46% от германците виждат този привърженик на строгите мерки срещу коронавируса като добър кандидат.

Друга трудност, с която Лашет трябва да се справи: той е избран за председател на ХДС едва през януари. Ангела Меркел беше от своя страна на този пост в продължение на няколко години, преди да стане кандидат за канцлер в кампанията през 2005 г. „Той все още не е успял да се наложи ясно в партията“, отбелязва Пол Морис.

Скандали и умора сред консерваторите

Армин Лашет представя умерената центристка линия в консервативната партия, като знак за приемственост след 16 години с Меркел начело на Германия. Предимство или недостатък? Рано е да се каже. За алианса ХДС-ХСС, който понастоящем е на власт, резултатите от допитванията са на сравнително ниско ниво, както преди Ковид кризата: около 27% подкрепят консерваторите срещу 22% за Зелените, номинирали младата Аналена Баербок като кандидат за канцлер. „Има умора от общественото мнение към ХДС, партия, която вече не знае накъде отива, отбелязва Пол Морис. Ще искат ли германците да опитат нещо друго?“

Да не говорим за скандалите. Депутат от ХДС и друг от ХСС са обвинени, че са получили големи суми, защото са играли като посредници в поръчки за предпазни маски преди година, в средата на първата вълна на пандемията. През март те трябваше да напуснат консервативните редици. За да влоши нещата, забавянето на германската кампания за ваксиниране, в сравнение с Обединеното кралство и САЩ, породи недоверие към консерваторите.

Колкото по-скоро Германия излезе от пандемията, толкова по-малко трудна ще бъде задачата на Лашет. Победите му над съперниците му за председателството на ХДС през януари и след това над Седер за номинацията за канцлер сега през април са напомняне за умелата му тактика. Преди всичко той ще може да разчита на активната и официална подкрепа на Ангела Меркел, все още популярна сред германците.

Заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html