понеделник, 29 април 2024 г.

Десетки руски дипломати изгонени от Европа

Оставащите в Москва малобройни служители в чешкото посолство изпращат изгонените си колеги. Снимка: Би Би Си

Трите балтийски страни членки на НАТО и ЕС – Литва, Латвия и Естония, експулсират общо четирима руски дипломати, за да демонстрират солидарност с Чехия, съобщи Ройтерс. Вчера това направи и Словакия, като изгони трима руски дипломати.

Литва гони двама руски дипломати, а Латвия и Естония по един. Те са използвали дипломатическо прикритие за шпионска дейност, заяви пред журналисти литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис. „В ЕС трябва да има по-малко руски шпиони под прикритие. Нашите колеги от Чехия хвърлиха светлина върху техните безпрецедентни действия“, каза министърът. Литва призова страните от НАТО да покажат солидарност с Чехия, отбелязва Ройтерс.

Москва ще отговори реципрочно, заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти, обвинени в предполагаемото отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество във Великобритания през 2018 г., стоят също и зад експлозията в чешки склад за експлозиви през 2014 г., при която загинаха двама души. В четвъртък Прага обяви за персона нон грата по-голяма част от останалия дипломатически персонал в руското посолство. 63-има служители трябва да напуснат Чехия със семействата си.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и „провокативни и недружелюбни“. Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага. Персоналът на чешкото посолство в Русия е от 24 души – 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници – 27 дипломати и 67 технически служители. Занапред Чехия и Русия ще имат по 32 души персонал в посолствата в Москва и Прага – 7 дипломати и 25 административно-технически служители.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html