неделя, 5 май 2024 г.

Жена полетя към Международната космическа станция (видео)

НАСА и ракетната компания SpaceX на Илон Мъск изведоха в орбита днес нов екип от четирима астронавти в полет до Международната космическа станция. Това е първият екипаж, полетял на ракета-носител, която е рециклирана от предишен космически полет, предаде Ройтерс.

Сегашният екип се състои от двама астронавти на НАСА – командирът на мисията Шейн Кимбро, 53-годишен, и жената-пилот Меган Макартър, 49-годишна, заедно с японския астронавт Акихико Хошиде, 52-годишен и Томас Песке, 43-годишен, френски инженер от Европейската космическа агенция. Четиримата, облечени в белите си костюми и черни ботуши, с каски, бяха зърнати за кратко, седнали рамо до рамо в капсулата веднага след достигането на орбитата във видеоклип, заснет от бордова камера.

Капсулата „Индевър“ изплува в затъмненото небе преди зазоряване на върха на ракета SpaceX Falcon 9 от космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, Флорида. Екипажът трябва да пристигне на космическата станция, която обикаля около 400 км над Земята, рано в събота, след полет от около 23 часа. 

САЩ възобновиха мисиите с астронавти в космоса миналата година, след деветгодишно прекъсване в края на американската космическа програма през 2011г. Това е и третият полет с екипаж, изстрелян в орбита в рамките на новопоявилото се публично-частно партньорство на НАСА с SpaceX, ракетната компания, основана и собственост на Мъск, милиардерът предприемач, който е и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. Първата беше тестова мисия за излизане в орбита и връщане на двама астронавти в орбита миналия май, последвана от полет на първия пълноправен четиричленен екипаж на SpaceX през ноември м.г.

Очаква се те да прекарат около шест месеца на борда на орбиталната космическа станция, провеждайки научни експерименти и поддръжка, преди да се върнат на Земята. А четиримата астронавти от Екипаж 1, изпратени на космическата станция през ноември, трябва да се върнат у дома на 28 април.

Многократните ускорителни превозни средства, проектирани да летят обратно на Земята и да се приземят безопасно, след като се отделят от останалата част от ракетата минути след изстрелването, са в основата на повторно използваемата ракетна стратегия, която SpaceX използва, за да направи космическите полети по-икономични. 

Ако всичко върви добре, Макартър и тримата й колеги ще бъдат посрещнати на борда на космическата станция в събота от четиримата астронавти на Екипаж 1. На борда на Международната космическа стнация са и двама руски космонавти и американски астронавт, пристигнали там в съвместен полет на „Союз“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html