неделя, 5 май 2024 г.

Вашингтон натиска партиите в НС за кабинет на Митов?

Вашингтон оказва дипломатически натиск върху парламентарните партии да подкрепят правителството на евроатлантика Даниел Митов, твърди „Епицентър“. Лидерите на трите партии на протеста – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, са били поканени на разговори в американското посолство в София, твърди медията.

На кадрите от заседанието на Народното събрание след дадената почивка се вижда, че Тошко Йорданов, Мая Манолова и Христо Иванов не са в залата.

Снимка Интернет

Снощи посланикът на САЩ Херо Мустафа проведе работна среща с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Официалното съобщение на прессекретариата на държавния глава гласеше, че сред обсъжданите теми са били двустранните отношения и предстоящото домакинство на България на инициативата „Три морета“, която се подкрепя от САЩ. Според анализатори САЩ са силно притеснени за стабилността в България на фона на тежката криза около Украйна и агресивните действия на Москва.

ГЕРБ, които по-рано заявиха, че ще върнат мандата, ако разберат, че нямат мнозинство, днес дадоха на заден, макар че получиха откази за консултации от ИТН и ДБ. Двете партии на протеста дори излязоха с писмени декларации, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС.

Междувременно Европейската народна партия изрази подкрепа към проектокабинета на ГЕРБ и предложения за премиер Даниел Митов.

„Пълна подкрепа за предложения за премиер Даниел Митов със сформирането на ново правителство в България. Вие винаги сте демонстрирали лидерство и отдаденост. Проевропейско правителство би продължило да носи стабилност и експертиза на България в тези трудни времена“, публикува ЕНП в профила си в Туитър, като освен Даниел Митов в публикацията е отбелязан и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Припомняме какво писа anteni.bg в неделя:

Напрегнати дипломатически совалки са се провели през последните дни между едно от водещите партньорски посолства в София и ръководствата на партиите и коалициите от новия парламент. Искането е било кратко и ясно: Независимо от противоречията между политиците и тежките разделителни линии трябва да се състави стабилно правителство с хоризонт поне до президентските избори.

До петък пет от политическите играчи в новия парламент са декларирали готовност да работят в тази посока. Не са отговорили само от „Има такъв народ”.

Искането за работещо правителство поне до президентския вот е свързано преди всичко с тежката външнополитическа криза между Русия и Украйна и опита на САЩ и НАТО да бъдат гарант за мира в региона. Опасенията на западните ни партньори са, че евентуален военен конфликт може да се окаже съвсем скоро неизбежен, а без работещо и здраво правителство България ще бъде нестабилен и непредвидим партньор в сложна ситуация.

Още по-големият риск за страната ни ще бъде провал на парламента, избори през лятото и служебен кабинет на Румен Радев. Такава ситуация само ще повиши степента на несигурност и опасността от заиграване с Русия. Всъщност блокирането на сегашния парламент и правителство на президента са постигане на опасна руска цел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html