петък, 3 май 2024 г.

ГЕРБ и Шоуто в словесна схватка за изборния кодекс

Заседанието на правната комисия на новия парламент

Взаимни обвинения в „законодателстване за една нощ“ си отправиха представителите на ГЕРБ и „Има такъв народ“ в парламентарната правна комисия, където тече дебат за промени в Изборния кодекс. Темата отвори Радомир Чолаков от ГЕРБ, който възрази срещу предлагането на такива съществени промени, каквито са пощенското и електронното гласуване в ситуация, в която не е ясно кога ще има избори. Според него държавата няма достатъчно капацитет да бъдат въведени тези новости.

Репликира го председателят на НС Ива Митева с подробен анализ на предложението на ГЕРБ за мажоритарна система в два тура. Тя посочи именно този законопроект като доказателство за писане на закон за една нощ и декларира, че от Шоуто не са се отказали от мажоритарната избирателна система, но за да бъде въведена тя, е нужно време. Затова отсега от партията на Слави предлагат в Изборния кодекс да бъде записано в преходните и заключителните разпоредби, че следващите редовни избори вече няма да са по пропорционална система.

За обсъждане са внесени законопроекти на ГЕРБ, „Изправи се!Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Трите нови парламентарни формации предлагат да отпаднат ограниченията за откриване на секции в чужбина, да може да се гласува и електронно, и по пощата, у нас да има видеонаблюдение, а ЦИК да бъде променена като структура и състав, без политически квоти.

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е свързано с въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура – „една стара идея“, каза Десислава Атанасова, която е била внесена още през 2016 г. след референдума, организиран от екипа на „Шоуто на Слави“, която не мина тогава. Още преди започването на дебата от ГЕРБ се обявиха против гласуването по пощата и избор на нова ЦИК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html