неделя, 5 май 2024 г.

На втора инстанция оправдаха Прокопиев, Дянков и Трайков

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) потвърди оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по делото „ЕВН“, съобщи legalworld.

Снимка Интернет

Прокуратурата поиска отмяна на оправдателните присъди за подсъдимите, дадени им от Специализирания наказателен съд (СНС), и замяната им с осъдителни такива.

На първа инстанция СНС оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинени, не представлява престъпление. Според прокуратурата обаче, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД на „Булброкърс“. Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1,2 млн. лв.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък според държавното обвинение е извършил умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева.

Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) миноритарен дял акции в „ЕВН България“ да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества.

Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Присъдата подлежи на протест пред Върховния касационен съд (ВКС).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html