неделя, 5 май 2024 г.

Китай зове за отхвърляне на хегемонията на САЩ

Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин призова за отхвърляне на хегемонията във властовите структури на глобалното управление на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, предаде Ройтерс.

Говорейки на ежегодния форум за Азия в Боао, Си разкритикува усилията на някои страни за „изграждане на бариери“ и „разединяване“, които според него ще навредят на другите и няма да са от полза за никого. Макар да не назовава конкретна страна, Си визира САЩ. „Голямата държава трябва да изглежда като голяма държава, като показва, че носи повече отговорност“, каза той. Китайските власти напоследък се позовават на „хегемонията“ на САЩ в публични критики на глобалната прогноза за мощта на Вашингтон в търговията и геополитиката. 

Китай отдавна призовава реформите на глобалната система за управление да отразяват по-добре различни перспективи и ценности от международната общност, включително нейната собствена, вместо тези на няколко големи държави. Той също така многократно е влизал в сблъсък с най-големите страни в световното управление, особено със САЩ, по редица въпроси – от правата на човека до икономическото влияние на Китай върху други страни.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html