събота, 4 май 2024 г.

За 15 години картина на китайски художник поскъпна почти 10 пъти

„Роб и лъв“ на Сю Бейхун се очаква да бъде продадена за сума между 45 милиона и 58 милиона долара (Снимка: AP/БТА)

Аукционна къща „Кристис“ представи днес произведението на азиатското изкуство с „най-висока оценка“, предлагано някога на търг, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Картината „Роб и лъв“ на влиятелния съвременен художник Сю Бейхун, смятан за една от най-важните фигури на китайския реализъм, се очаква да бъде продадена за сума между 45 милиона и 58 милиона долара.

Очакваната висока цена е свидетелство, че апетитът за изкуство продължава да се засилва въпреки икономическата несигурност вследствие на коронавирусната пандемия.Творбата, рисувана през 1924 г., ще бъде показана този месец в Пекин и Шанхай, преди да бъде предложена на търга на „Кристис“ в Хонконг на 24 май.

Картината вече е продавана на търг през 2006 г., когато за нея е платена рекордната по това време сума от 53,9 милиона хонконгски долара (6,9 милиона щатски долара).

Според презентацията на „Кристис“ историята зад картината се корени в римската митология и басните на Езоп – избягал роб е заловен и за наказание е хвърлен в Колизея заедно с лъв. Животното обаче не напада роба, който по-рано е извадил трън, забит в лапата му. В крайна сметка робът и лъвът са пуснати на свобода.

Сю Бейхун често използва царя на животните в работата си, за да илюстрира вярата си във възхода на китайската нация. Лъвът от картината е ранен, но остава достоен, справедлив и горд – символ на китайския дух, допълват от аукционната къща.
„Роб и лъв“ се смята за новаторска творба, която вдъхновява по-късните картини на Сю, както и за едно от най-значимите маслени платна в историята на китайското изкуство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html