четвъртък, 2 май 2024 г.

Проф. Димас Ковас: Светът ще пламне от бразилския щам

Институтът „Бутантан“ в Сао Паулу е основан през 1901 г. и днес е световноизвестен център за биомедицински изследвания. Там се произвежда ваксината против Ковид-19 Coronavac, в сътрудничество с китайската лаборатория Sinovac. Това е най-широко използваният препарат срещу коронавирус в Бразилия. На второ място е ваксината на Astra Zeneca, която също се произвежда в страната – в Рио де Жанейро, от Института „Освалдо Круз“. От тези два научни центъра зависят доставките на ваксини за държава с 210 милиона души население, тежко засегната от пандемията.

Проф. Димас Ковас

Професорът по медицина и директор на Института „Бутантан“, 64-годишният Димас Ковас, коментира пандемията пред сп. „Експрес“:

– В момента Франция преустанови въздушните връзки с Бразилия. Права ли е да се тревожи?

– Абсолютно да. Бразилия преживява критичен момент, най-лошият от началото на пандемията. От началото на втората вълна, която започна в Манаус през януари, ситуацията само се влоши. Днес сме на 3000 смъртни случая на ден. До края на май ще достигнем до 4000 смъртни случая дневно. И ако федералното правителство продължи да игнорира ситуацията, неизбежно е тогава да достигнем числото 5000. Що се отнася до общите стойности, ние наближаваме цифрата от 500 000 жертви. През юли, ако настоящата траектория продължи, ние на практика ще ударим половин милион смъртни случая.

– Говорим за 92 различни варианта в Бразилия?

– Проучване, проведено от фондация „Освалдо Круз“ в Рио де Жанейро, достигна до тази стойност. Но само три варианта са наистина значими: първоначалният вариант, P2, който се появи в Рио де Жанейро, и P1, който се появи в Манаус. Английският вариант също присъства в Бразилия, но циркулира по-малко. И южноафриканският вариант също започва да се разпространява. Въпросът е кой вариант ще надделее над останалите. За момента е P1. В Бразилия той представлява 70% от случаите. Колкото по-голям е броят на заразените хора, толкова по-голяма е вероятността да се появят нови варианти. Докато ситуацията не е под контрол в Бразилия, страната ни, за съжаление, ще бъде един вид естествена фабрика за варианти.

– А вариантът, който ще произлезе от P1, ще бъде още по-лош…

– Без сянка на съмнение… P1 представлява заплаха не само за Бразилия, но и за целия свят. Той вече присъства в 35 малки държави, като Япония, където е внесен от японски туристи, връщащи се от Манаус. Разбира се, засегнати са нашите съседи: Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили. Едно е сигурно: всички страни трябва да предприемат мерки, за да се предпазят от P1, за да не се налага да претърпяват нова вълна. Ако нищо не се направи, със сигурност ще се разпространи по целия свят. Въпрос на време е.

– Обратно в Бразилия. Къде е най-тревожната ситуация?

– В големите градски центрове. Например Сао Пауло, чийто столичен район в широкия смисъл на думата представлява 18 милиона жители. Но Сао Пауло е привилегирован. Тук стандартът на болничната инфраструктура е европейски. Преди две седмици ситуацията беше критична, с заетост от 90% в реанимацията. Около други болници, разположени в щата Сао Пауло (който има 45 милиона жители) са достигнали 100% заетост на легла. Успяхме да преместим пациентите да се грижат за тях другаде. През последните дни забелязахме леко подобрение, с коефициент на заетост под 90%.

Но има много други причини за безпокойство. В началото на пандемията някои бразилски болници изчерпваха кислородните апарати. Този проблем вече е решен. Но сега части от страната са изправени пред недостиг на анестетици и оборудване за интубация. В Сао Пауло все още имаме достатъчно запаси за няколко дни, което ни позволява да практикуваме интубации по класически начин. На други места някои болници използват алтернативни методи на анестезия, които работят. От друга страна, тези, които вече нямат достатъчно комплекти за интубация, не могат да лекуват пациентите, които се нуждаят.

– Опишете ни варианта P1.

– Той съчетава характеристики на английския и на южноафриканския вариант. Той е по-заразен от оригиналния. Също така е доминиращ до голяма степен. Както казах, в Бразилия 70% от заразените хора са с P1. В твърде много случаи вариантът е в състояние да устои на ваксината. Това е въпрос на загриженост не само за Бразилия, но и за целия свят. Ако вариантът P1 се разпространи в други страни, това ще предизвика по-сериозна епидемична вълна от наблюдаваните досега.

– Какво трябва да се направи?

– Необходимо е да се въведе истинско ограничение, сравнимо с това, което се практикува в Европа. В Бразилия успяхме само да намалим мобилността с около 50%. Не е достатъчно. Щатът Сао Пауло навлезе в „червена фаза“ на извънредни ситуации, но тези мерки не се прилагат в цялата страна. В някои щати напротив, има отслабване на здравословните ограничения. Основният проблем е, че значителна част от населението не се придържа към идеята за ограничаване на свободата. Защо? Защото съобщенията, излъчвани от публичните власти, са противоречиви. Федералните власти в Бразилия не вярват в ограничаването или използването на маски.

– Доколко ефективна е ваксината Coronoavac, произведена от Института „Бутантан“, чийто президент сте вие, в сътрудничество с китайската компания Sinovac?

– Нашата ваксина е 50% ефективна срещу варианта Р1 след първата инжекция и 73% след втората. Това са резултатите, наблюдавани не само в лабораторията, но и в областта, където извършваме наблюдения, например в Сао Пауло (на 20 000 души), в Манаус или дори в рамките на „S проекта“. Това е кампанията за масова ваксинация, проведена в малкото градче Серана (на 300 километра от Сао Пауло). Това ни позволява да анализираме имунизацията, предоставена от ваксината Coronavac на цялото население от 50 000 жители. Ние обаче не знаем какво да кажем за другите ваксини. Изглежда, че ваксината Astra Zeneca, произведена в Рио де Жанейро, е малко по-малко ефективна. Що се отнася до други ваксини, Pfizer или Moderna, ние не знаем, тъй като те не се използват в Бразилия.

– Какъв е вашият производствен капацитет?

– От 17 януари Институтът „Бутантан“ е произвел 40 милиона ваксини, които е дал на бразилското министерство на здравеопазването. От своя страна фондацията „Освалдо Круз“ в Рио де Жанейро е произвела около 8 милиона ваксини. В Сао Пауло можем да произведем 60 милиона допълнителни ваксини до август. Нашият производствен капацитет е 1 милион ваксини на ден, но ние зависим от вноса на активната съставка от Китай.

– Колко време  е необходимо, за да ваксинирате цяла Бразилия с 211 милиона жители?

– Понастоящем почти 6% от населението е ваксинирано. До края на юли ще завършим първата фаза от нашата национална имунизационна програма, която се отнася до приоритетни групи: възрастни хора, здравни специалисти, учители, полицаи и т.н., т.е. над 50 милиона души. Като оптимисти, можем да се надяваме да сме ваксинирали 170 милиона души до края на годината. Институтът Бутантан се мобилизира 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието, за да произведе ваксината възможно най-бързо.

Заглавието е на редакцията.

Превод и редакция: Михайлина Димитрова

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html