неделя, 5 май 2024 г.

ДПС ще подкрепи правителство на трите нови партии

Президентът прие за консултации представителите на ДПС. Снимка БНР

ДПС потвърди пред президента Румен Радев, че е готово да подкрепи кабинет на трите нови политически сили в Народното събрание –„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Такава подкрепа ще бъде обвързана с приоритетите, които останалите партии ще представят, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ: „Ние оставаме на тези наши позиции и ние очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство“.

ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и БСП, но би подкрепила правителство на новите партии с ясна програма, приоритети и срокове, повтори отново след срещата с президента Мустафа Карадайъ, след което обяви, че не са водени разговори с други формации.

В началото на срещата с представителите на ДПС президентът Радев заяви: „Не искам да създавам някакви убеждения, че аз като президент тикам този процес в някаква определена посока, но съм длъжен като президент да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Затова пред вас също при определена при хипотеза – само подчертавам, стои въпросът и за трети мандат, относно механизмите, условията, ситуацията по създаване на кабинет, вашите виждания относно приоритизирането на най-важните закони“. По-късно ДПС не отговори на журналисти иска ли мандата и какво би направило.

Попитан за коментар на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че „Да, България“ и ДПС са направили заедно летния преврат на плажа „Росенец“, където са т.нар. сараи на Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ каза: „Прекият участник в тези акции беше Борисов и други негови изпълнители и това се вижда от кадрите и техните действия. Техните координирани действия с „Да, България“ да не ги прехвърлят на ДПС“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html