неделя, 5 май 2024 г.

Прогнозират нов пик на ковид по Великден

Сякаш отиващата си вече трета вълна на коронавирусната инфекция всъщност изобщо не е отминала. Нов пик се очаква по Великден, освен от нормалното развитие на вируса, но и заради допълнителното разхлабване на мерките от последните десетина дни. В данните има и лъжливо отрицателен брой, тъй като българите са започнали да пътуват и се правят повече PCR тестове. За всичко това предупреди в интервю за БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

В никакъв случай не пропускайте маските и дистанцията – дори и при ваксинирани не е доказано, че ваксината предпазва от заразяване, доказано е, че ваксината предпазва от тежко преболедуване, каза Аргирова.

По повод подозренията и негативизма спрямо „Астра Зенека“ и векторните ваксини изобщо Аргирова посочи, че всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. Тя подчерта, че при 37 млн. поставени дози във Великобритания са докладвани 79 случая на сериозни странични реакции, от които 19 фатални. Това като процент е нищожно и пренебрежимо, но здравните власти не може да не го съобщят.

Трябва да се намери баланс между полза и риск. Всички тези явления са докладвани само след първата игла, но не и след втората. Така или иначе, има докладвани странични реакции, сред които сериозно алергични, и при ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

Според Аргирова в никакъв случай не трябва да се поставя втора различна ваксина, тъй като това са различни ваксини, изработени на различен принцип.

Има случаи на заразяване и след втора доза ваксина, но засега поставянето на трета доза е само предположение. Дори и в екипа, с който работи Радка Аргирова, при 420 ваксинирани има три случая на признаци на зарязване след втора игла, но преболедуването е изключително по-леко.

Аргирова призова хората да се ваксинират, тъй като е ясно, че имунитетът след ваксиниране е по-добър, отколкото след преболедуване.

Според вирусоложката е важно да се действа бързо, а с настоящите темпове групов имунитет ще изградим чак октомври месец, което е късно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html