неделя, 5 май 2024 г.

Откриха Голямата епископска базилика в Пловдив

сн. БНР

Думички от стихотворението на Младен Исаев „Високи сини планини“ прозвучахаq докато посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа откриваше тази сутрин Голямата епископска базилика на Филипопол. Тя цитира на чист български език строфата „Обичам българските думи, / що слушам по поля и друми, / обичам хубавите песни / и приказките ни чудесни“.

Американският дипломат преряза лентата заедно с кмета на Пловдив Здравко Димитров, президента на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и директора на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, съобщава dir.bg.

Херо Мустафа поздрави всички, участвали в проекта. Знаем какво важно постижение е това и колко икономически ползи ще донесе на Пловдив, заяви тя.

Посланичката добави, че събитието е внушително. И благодари на кмета Здравко Димитров и на председателката на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. Двете институции инвестираха в продължение на 6 години над 16 милиона лева в разкриване, реставрация и експониране на над 2 декара мозайки. Сега паметникът е превърнат в музей от световна величина.

„За мене е удоволствие да бъда тук днес на откриването на Базиликата. В продължение на седем години работихме ръка за ръка, камък по камък, за да дадем нов живот на Епископската базилика. Без сътрудничеството с Община Пловдив тези мозайки, които се простират на 2000 кв. км, щяха да останат зад вековната пръст. Участието на Министерството на културата помогна от първите стъпки до неговото завършване. Посолството на САЩ също оказа сериозна подкрепа Базиликата да стане факт“, каза в речта си президентът на фондацията „Америка за България“ Нанси Шилър.

сн. БТА

Епископската базилика на Филипопол е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Обектът е открит в Пловдив по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Общата дължина на базиликата е 82,80 м, а ширината й е 36 м, което я прави най-голямата раннохристиянска базиликална сграда от IV-VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html