неделя, 5 май 2024 г.

Западен партньор: Направете стабилно правителство поне до президентските избори!

Напрегнати дипломатически совалки са се провели през последните дни между едно от водещите партньорски посолства в София и ръководствата на партиите и коалициите от новия парламент. Искането е било кратко и ясно: Независимо от противоречията между политиците и тежките разделителни линии трябва да се състави стабилно правителство с хоризонт поне до президентските избори.

Това е научил сайтът  Faktor.bg от свои източници в дипломатическите среди. Информацията бе потвърдена и от родни политици. До петък пет от политическите играчи в новия парламент са декларирали готовност да работят в тази посока. Не са отговорили само от „Има такъв народ”.

Искането за работещо правителство поне до президентския вот е свързано преди всичко с тежката външно политическа криза между Русия и Украйна и опита на САЩ и НАТО да бъдат гарант за мира в региона. Опасенията на западните ни партньори са, че евентуален военен конфликт може да се окаже съвсем скоро неизбежен, а без работещо и здраво правителство България ще бъде нестабилен и непредвидим партньор в сложна ситуация.

Още по-големият риск за страната ни ще бъде провал на парламента, избори през лятото и служебен кабинет на Румен Радев. Такава ситуация само ще повиши степента на несигурност и опасността от заиграване с Русия. Всъщност блокирането на сегашния парламент и правителство на президента са постигане на опасна руска цел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html