неделя, 5 май 2024 г.

Екатерина Михайлова и Пламен Киров: Борисов си е премиер отвсякъде

Бойко Борисов е премиер в оставка, заяви професорът по конституционно право Екатерина Михайлова, която дълги години бе депутат от СДС, за кратко – и лидер на синята партия. А бившият конституционен съдия Пламен Киров допълни: Борисов  отвсякъде си е премиер до избирането на ново правителство.

Екатерина Михайлова, снимка Интернет

Двамата участваха в предаването на бТВ „120 минути” и коментираха изявлението на Бойко Борисов по-рано през деня: „Защо да се явя в парламента като те са ни гласували оставката? Аз съм гражданин вече по техния смисъл на решение, но не съвсем. Защо им бе да гласуват това?“, попита Борисов.

Екатерина Михайлова даде примери с правителствата на Димитър Попов през 1991 г. и на Иван Костов през 2001 г., когато премиерите подават оставка и управляват поне още 20 дни след това.

Пламен Киров обясни, че  Конституцията не дава период на безвластие. А Михайлова допълни, че основен принцип на правителствата е тяхната непрекъсваемост, това са писали  още големи български конституционалисти. А има и решение на Конституционния съд то този въпрос.

Пламен Киров, снимка Интернет

Според Пламен Киров  още на другия ден след обявяването на резултатите от изборите сериозните политици вече започват да се договарят за правителство, премиер, политики и приоритети. „Такова нещо сега няма”, каза бившият конституционен съдия. Според него третият мандат би трябвало да бъде връчен на БСП след  подадената ръка на президента Радев на пленума в събота.

Проф. Михайлова се съгласи с това, но поясни, че ако не се състави правителство с мандата на втората политическа сила  „Има такъв народ” , с третия няма да се получи нищо. „Трудно ще се роди нещо като управление в този парламент”, смята бившата дясна ръка на Иван Костов в парламента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html