неделя, 5 май 2024 г.

Бием си ваксина срещу коронавируса всяка година?

Много възможно е да се наложи всяка година да си поставяме нова ваксина, която да има отговор към циркулиращите варианти на COVID-19, съобщи пред Нова телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов.

„Не съм убеден, че колективният имунитет у нас ще бъде постигнат в обявените срокове. Смятам, че той е възможен в България не по-рано от следващата година”, звучи песимистичната прогноза на Петрунов.

Той добави, че поради голямата изменчивост на вируса борбата с него ще продължи да е трудна. „Има най-малко 15 хиляди разновидности на вируса. Огромната част от тях загиват, защото те не са биологично важни за вируса. Някои от тях продължават да съществуват и представляват сериозен проблем. Постигането на колективен имунитет може да стане само при много голяма част ваксинирани”, добавя специалистът.

Вече се говори, че 80-90% от населението трябва да се ваксинира, за да има колективен имунитет.

Петрунов е против да се смесват различни видове ваксини. Това се проучва в момента, изтъкна той. И посъветва хората с първа ваксина на „Астра Зенека“ да си сложат и другата доза. Връзката между ваксинацията и тромбозите не е доказана, връзката между двете явления е предполагаема. Това явление е пренебрежимо малко, подчерта имунологът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html