неделя, 5 май 2024 г.

Парламентът ще проверява как Борисов и Орешарски са харчили пари

Заседанието на новия парламент утре отново ще е в старата сграда - По света и у нас - БНТ Новини

Да се създаде временна комисия към Народното събрание, която да направи проверка на разходите на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години, решиха днес депутатите с 214 гласа “за”. Първоначалната идея бе комисията да провери само изхарчените през последните 4 г. средства. По предложение на зам.-шефа на ГЕРБ-СДС Румен Христов обаче бе прието това да се приложи за последните 10 г. Предложението мина в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Това означава, че ще се провери работата не само на правителствата на Бойко Борисов през този период, но и това на Пламен Орешарски.

Комисията ще събере всички сигнали за злоупотреби и нарушения, банкови, касови справки и други документи в държавни предприятия с над 50 на 100 държавно участие. Освен това в нея ще бъдат изслушани и всички директори на предприятията.

Комисията ще оглави Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън”, а Георги Георгиев от “Има такъв народ” ще бъде неин заместник. В комисията ще влязат като членове Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ – СДС, Иван Хиновски и Пламен Абровски от ИТН, Румен Гечев, Явор Божанков, Пламен Милев от БСП, Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от “Демократична България”, и Драгомир Ушаков и Андрей Вълчев от “Изправи се! Мутри вън”.

„Ще бъдат проверени 40 сектора с висок корупционен риск. Това са черни каси, в които през последните месеци правителството на Борисов наливаше пари, които отиваха в приятелския кръг на фирми на олигарси, на приятели за карти, на хора с двузначни прякори. Ще покажем ценоразписа на скъпата клиентела на властта, защото нея я платиха обикновените хора и децата им. Във всяко едно ведомство, държавен орган, схемаджиите се знаят, мотивира предложението си за създаване на комисията шефката на депутатите от “Изправи се! Мутри вън” Мая Манолова.

ДПС активно ще участва в работата на комисията, увери зам.-шефът на движението Йордан Цонев. Той обаче предложи комисията да не бъде “за ревизия”, а “за проверка” на средствата, защото парламентът не е орган за ревизия. Освен това той поиска от предложението да отпадне проверката на пенсионните фондове.

”В обхвата на комисията има допуснати грешки, предлагам да отпадне изречението – пенсионните дружества и тяхното състояние. Защо? Защото те са частни дружества и собственост на големи чуждестранни инвеститори. Българските пенсионни дружества бяха проверени два пъти. Веднъж от оценката на активите и след това от европейските регулатори. Беше им извършен стрес тест и резултатите са известни на всички. Те бяха добри. Така че опасенията, че публичният ресурс в тези дружества не е проверен, са празни. Няма нужда парламентът да се ангажира с абсолютно несвойствена за него задача”, каза Цонев.

Предложенията на Цонев пък бяха приети от депутатите в зала. Има риск в стремежа си да разследваме всичко, да не разследваме накрая нищо. Ще подкрепим комисията, каза Явор Божанков от БСП. Той обясни, че БСП ще предостави на комисията и сигналите, които те са внасяли през годините. Божанков предложи да се допълни в предложението и проверка на сключването на всички сделки на дружества с над 50% държавно участие “Софийска стокова борса” ЕАД.

„Ще подкрепим тази комисия. В текста за решението и мотивите у мен се пораждат две опасения. Едното е, че този акт се прави с пропаганден характер или не е добре премислен. Мащабността на работата, която си поставяте, няма как да стане за три месеца. Затова предлагам да е постоянно действаща“, каза Любен Дилов от ГЕРБ. Според него работата на комисията предполагала изслушването на поне 1100 сътрудници. Дилов обаче обясни, че ако другите партии направят кабинет, ще могат да видят всичко, защото документите лесно щели да се извадят от чекмеджетата.

„Може да направите това предложение до 19 април в комисията за правилника“, отвърна председателят на парламента Ива Митева на Дилов. И така работата на комисията засега остана само в рамките на три месеца.

„Как си представяме, че тази комисия ще излезе с обективен доклад? Имате много точен план, по който се движите – промяна в изборните правила, Тази комисия няма как да играе ролята на съд и да издава присъди. Неслучайно сме се съгласявали за такива предложения винаги. Когато се управляват публични финанси, винаги трябва да има контрол. Но когато го правиш за политически дивиденти, значи имаш много къс мироглед на управление и просто искате да викате някакви шефове на дружества, а информацията, която ще дойде, ще е колосална – за поне 10 г. работа. Просто хвърляте прах в очите. Нищо повече“, категоричен бе Александър Ненков от ГЕРБ. Според него трябвало първите законопроекти на партиите в парламента да са за това какво могат да направят по-добре от постигнатото досега.
„Вие правите шоу и се занимавате с това да унижавате. Вместо да кажете – днес правим правителство и можем да направим еди-какво си по-добре от ГЕРБ, вие се криете. Стига сте се крили“, настоя Ненков.

Депутатите приеха предложение и на Георги Ганев от “Демократична България” в списъка с дружества, които ще се проверят, да се включат и ТЕРЕМ, КФН и „Топлофикация“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html