петък, 3 май 2024 г.

79-годишната Мика Зайкова ни върна в епохата на Гиньо Ганев

79-годишната синдикалистка Мика Зайкова, която води първото заседание за избор на председател на новия парламент, ни върна в златните години на парламентарния хумор, когато Гиньо Ганев бе заместник-шеф на Великото народно събрание. 

Завършилата специалността минна геология Мика Зайкова внесе свежа нотка на добро настроение в дългоочакваното дебютно заседание на новите депутати. Колоритната дама запълни залата с няколкоминутния си смях, след като новите избраници на народа не можеха да се ориентират и стояха в ступор, когато тя ги подканяше да обявят дали са против определено предложение. Зайкова коментира лаконично изказванията на депутатите, като иронизира тънко словото на Десислава Атанасова от ГЕРБ, определяйки го като „програмно“. Въпреки симпатично си хулиганското  поведение призова колегите си да се държат възпитано, макар че захапа ГЕРБ заради отсъствието на досегашното правителство в парламента, което тя определи като обида.

Зайкова, която досега бе традиционно канена в телевизионните студия със също експанзивния икономист Владимир Каролев, с когото влизаха в зрелищни дебати, ни върна в златните години на словесен хумор, наложен от заместник-председателя на Великото народно събрание Гиньо Ганев. Някогашният първи омбудсман в страната, който си отиде през 2016 г., внасяше невероятен колорит, когато водеше парламентарните заседания.  Дипломираният юрист и зет на Кимон Георгиев е автор на култови фрази, които по определени поводи се споменават и до днес. Той разведряваше обстановката в Народното събрание с незабравими изказвания като: „В България дори висшето образование е полувисше“ или „Великолепен член има колегата“. В същото време Ганев спазваше стриктно парламентарната процедура и внасяше освежаващо чувство за хумор в тежките заседания.

След атрактивната изява на Мика Зайкова, която удари звънеца на първото заседание на новия парламент, мнозина дори съжалиха, че тя няма да остане на този пост, който бе зает от представителката на „Има такъв народ“ Ива Митева. „Не е сигурно, че нямаше да се справи по-добре от младата си колежка. Old School стилът й може би е особено здравословен в днешната политическа обстановка, в която всички в парламента са се хванали за гушите и не осъзнават, че разумният компромис може да е пътят към по-добро бъдеще, коментираха масово в социалните мрежи.

Единствената причина Зайкова да не е шеф на парламента е само възрастта й, както и неразпознаваемостта й сред младите избиратели на „Има такъв народ“. Много от гласувалите за формацията на Трифонов чистосърдечно си признаха, че когато са давали гласа си за нея и формацията на шоумена, са мислели, че Мика Зайкова е балерина от „Мегаданс“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html