неделя, 5 май 2024 г.

Какво ни казаха политиците в първите си послания от парламента?

Тошко Йорданов: Този парламент няма да изкара пълния си мандат
Тошко Йорданов призна, че „Има такъв народ“ вече не иска мажоритарни избори.

Добромир КОЖУХАРОВ

Лидерите на 6-те парламентарни партии произнесоха първите си послания от трибуната на 45-ото Народно събрание. Какво стои зад тривиалните и скучни фрази за „обединение, заедност и отговорност“, които чухме от всеки един от тях?

  1. Правителство е по-вероятно да няма. Надеждите, че „Има такъв народ“ ще обедини анти-ГЕРБ коалиция и с помощта на БСП ще създаде мнозинство, което да управлява в следващите години, лека-полека се изпаряват. Ключовата причина тук се казва Иван Гешев. Христо Иванов и Мая Манолова обявиха ясно, че искат отстраняването на главния прокурор. БСП и „Има такъв народ“ не споменаха изобщо такъв приоритет. За тях реформата в правосъдието, както я разбира „Демократична България“, не стои на дневен ред. Очевидно хората на Слави Трифонов добре разбират, че разделителните линии между новите партии са твърде сериозни и не си правят илюзии за дълго управление. Отделно от това, БСП не говори за промени в изборните правила, каквато е основната, а и май единствена цел на „Има такъв народ“. И за най-непосветените е ясно, че електронното гласуване ще направи от социалистите треторазредна политическа сила.
  2. Няма да има мажоритарни избори. Това признание отново направи Тошко Йорданов, в отговор на реплика от ГЕРБ. Въпреки че 2,5 милиони българи поискаха мажоритарен избор на депутати, това при сегашните правила няма как да се случи. Всъщност има, но ще осигури на ГЕРБ такова мнозинство, че още десет години хората на Бойко Борисов могат да управляват без никакъв проблем. За да се променят правилата, трябва да се направи правителство, а за него е необходимо мнозинство. „А ние нямаме такова“, призна сивият кардинал в партията на Слави Трифонов.
  3. Президентът Румен Радев почти призна, че готви общ проект със Слави Трифонов и неговата формация. В речта си държавният глава засегна теми, които „Има такъв народ“ е посочил в своята предизборна програма – включително и нов изборен кодекс. Освен това, малцина чуха главното послание на държавния глава: „Следващият кабинет да не се крие зад гърба на експертите!“. Това означава две неща – или редовен кабинет, или служебно правителство. ГЕРБ дори не искат да мислят за втория вариант, който би осигурил на Радев огромно предимство за президентските избори и за бъдещите му политически инициативи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html