неделя, 5 май 2024 г.

В Швеция свърши спермата за асистирана бременност

Швеция е изправена пред остър недостиг на сперматозоиди за асистирана бременност, тъй като потенциалните донори избягват болниците заради пандемията, предаде Ройтерс. В по-голямата част на страната инсеминациите спират.

„Изчерпваме спермата. Никога не сме имали толкова малко донори, както през последната година “, каза Ан Турин Келберг, ръководител на отдел за репродукция в университетската болница в Гьотеборг. Недостигът означава, че времето за изчакване за асистирана бременност се е увеличило от около шест месеца до около 30 месеца през изминалата година, може би и по-дълго.

„Това е национален феномен“, коментира Келберг. „Изчерпахме донорската сперма в Гьотеборг и Малмьо, скоро ще спрем и в Стокхолм“, добави тя, назовавайки трите най-гъсто населени области на страната.

Освен обществените доставчици на здравни услуги, в Швеция има и частни клиники, които могат да заобиколят недостига, като купуват сперма от чужбина. Но асистираната бременност на частно стига до над 11 000 долара, което я прави непосилно за мнозина. В рамките на националната здравна служба на Швеция процедурата е безплатна. Според шведското законодателство проба от сперма може да се използва от максимум 6 жени. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html