неделя, 5 май 2024 г.

Тошко Йорданов – новият Цветанов

Изборите на 4 април ни вкараха в нова политическа реалност, с която тепърва ще свикваме. Напук на всички предварителни прогнози и социологически проучвания, партията на Слави Трифонов буквално отвя повечето от останалите формации и сега се очертава шоуменът и компания да дърпат конците в държавата. Изглежда обаче не водещият, а друг ще се занимава активно с политика.

По всичко личи, че главно действащо лице ще бъде сценаристът Тошко Йорданов, пише вестник „Галерия“. Политически анализатори вече оприличават сценариста на Цветан Цветанов. Разбира се, не по външни признаци, а по роля във властта.

Дълги години се смяташе, че Годжи, Евгени Димитров-Маестрото и Иво Сиромахов са сред най-доверените хора на Слави. Оказа се, че най-близък му е точно Тошко Йорданов. Именно сценаристът е дясната ръка на Трифонов в политиката. Той е сред двигателите на „Има такъв народ“, оглави две изборни листи, а след вота точно той правеше изявления и чертаеше посоките, по които партията ще поеме, докато Трифонов обяви, че имал признаци на ковид, и се скри.

Цветан Цветанов

Поведението на Йорданов силно напомня за Цветан Цветанов от близкото минало. Допреди скандала с последния и най-луксозен апартамент от веригата апартаменти именно Цветанов дърпаше конците в ГЕРБ и дори си позволяваше да взема важни решения зад гърба на Бойко. „Нищо чудно Тошко да се превърне в новия Цветанов и да си повярва твърде много, както направи бившият вътрешен министър. Това беше най-голямата му грешка“, коментират анализатори.

С политическите роли обаче не се изчерпват допирните точки между Тошко и Цветанов. Другата съществена е спорта. Роденият в Ямбол сценарист, чиято фамилия всъщност е Хаджитодоров, от малък е запален спортист. Едва ли всъщност е имал избор, тъй като баща му Данчо е възпитаник на ВИФ и е бил футболен треньор. Като първолак Тошко е записан на акробатика, но интересът му към нея се задържа едва две години. Паралелно започва да тренира и лека атлетика – любимият и до днес спорт на Цветан Цветанов. Малкият Тошко ходел и на туристическо ориентиране, но атлетиката се оказва голямата му любов. Тренира спринтови дисциплини цели 7 години, даже покрива норматива по лека атлетика и е приет в спортното училище. Точно баща му обаче го спира да отиде там.

„Може би щях да стана добър атлет, но от друга гледна точка, щях да остана достатъчно глупав, нали – добър глупав атлет. И – въпрос на избор, но общо взето, не съжалявам“, разсъждава днес за изборите в живота си новият политик.

По същото време се проявяват и амбициите на майка му Янка, която научава за престижната Класическа гимназия в София. Така Тошко кандидатства там и е приет, което категорично предначертава бъдещето му. Точно в гимназията осъзнава колко много харесва историята. Така зарязва завинаги мимолетните мечти да става хирург и заляга над учебниците за битките при Ахелой и Клокотница. Впоследствие пък влиза специалност „История“ в Софийския университет.

Йорданов обаче не успява да завърши с връстниците си, защото влачи не един и два изпита. В студентските си години, през 1992, става част от „Ку-ку“ и работата измества ученето. Постепенно Тошко спира да ходи на лекции, което съвсем логично се отразява на успеха му, но все пак в един момент успява да вземе в ръце образованието си.

Междувременно бъдещият сценарист отново се завръща към спорта. След като е изоставил леката атлетика за сметка на историята и древните езици, като студент тренира пет години киокушин карате.

Вече повече от 2 десетилетия Тошко е верен на Слави. След „Ку-ку“ го следва неотлъчно навсякъде, а впоследствие се превръща в един от основните инициатори на политическите акции на Трифонов. От ефира на „Шоуто на Слави“ Йорданов дълги години обичаше да коментира политическата обстановка, да дава квалификации и да налага мнението си.

В същото време винаги е запазвал дълбоко мълчание за личния си живот. С половин уста признава, че е женен от 1995, а две години по-късно става баща. Тошко никога не е показвал публично жена си Деляна, нито сина си Сибил. Съпругата му е собственик на две фирми, занимаващи се с издателска дейност. По-любопитен обаче е синът му. Младият Сибил е луд фен на японските спортни коли и ралита и всъщност точно на 3 и 4 април участва в откриването на автомобилния сезон за спортни японски коли. Самият Сибил се появява на откриването в Пловдив с уникалния си автомобил – Nissan 350z Nismo, клас MAXI, чиято цена се определя на близо 50 000 лв. Възпитаникът на Италианския лицей обаче не седи по цял ден със скръстени ръце. Той е съсобственик в компания за доставка и продажба на медицински консумативи и изделия.

Съдружникът му пък далеч не е случаен. Това е Иван Клисурски – един от активистите в партията на Слави, чийто баща е висш полицай, загубил поста си заради обвинения в рекет и корупция. Тепърва тези странни връзки ще бъдат обект на обществен интерес, защото, иска или не, къдрокосият Тошко вече е фактор в държавата. По силата на гласа на суверена и на това, че част от българските избиратели очевидно приеха изборите за концерт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html