неделя, 5 май 2024 г.

Янаки Стоилов: Ако БСП подкрепи съставянето на кабинет, то трябва да е заради кризата

Президентът ще докаже, че иска да съдейства на новия парламент с бързи консултации за кабинет. Това каза Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП, пред Би Ти Ви.
Всички трябва да се съобразят с конституцията, но въпросът е какъв ще бъде политическият изход от ситуацията. Сигурно е, че президентът ще свика новоизбраните депутати веднага след обявяването им в Държавен вестник. Президентът Румен Радев може да свика всяка една от политическите партии на бързи консултации, за да види какви са нагласите им за правителство и след това да връчи първия мандат, каза Стоилов. Според него така президентът щял да се ориентира дали има възможност за съставяне на нов кабинет и ще докаже, че иска да съдейства на 45-ото народно събрание.
Още в деня след изборите имаше заседание, в което свободно се обсъждаха резултатите и аз заявих моята позиция, че след такава тежка загуба, и то когато БСП не е била в управлението, има солидарна отговорност. Аз поемам моята. Но казах, че тя се отнася до всички и не изключва никого, дори и председателя, обясни той на въпрос дали наистина само той и колегата му Крум Зарков са поискали оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова.
„Ролята на една партия е да се опита да намери отговор на въпроса – какви са очакванията на тези 400 хил. души, които гласуваха за БСП“, поясни той. Според него много дали гласа си заради самото БСП, а не толкова заради ситуацията, в която се намира в момента партията.
Програмата на „Има такъв народ“ е много близка до тази на ГЕРБ. Но ако БСП заяви, че ще подкрепи такъв кабинет, то трябва да е заради кризата, за да се възстанови парламентаризмът, да се направи ревизия на досегашния кабинет и т.н., настоя Стоилов. Той обясни, че този парламент е силно фрагментиран и затова, ако се търси решение за кабинет, то би трябвало той да е с няколко основни задачи до провеждането на следващи избори.
„Нека видим дали ще има първо връчване на мандат, второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети“, така държавният глава отговори на въпрос на коя формация ще възложи да направи опит да състави правителство, ако ГЕРБ и „Има такъв народ“ не успеят да реализират мандатите си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html