неделя, 5 май 2024 г.

Британският вариант на Коронавирус не е по-тежък

Вариантът B.1.1.7 на коронавируса, идентифициран за първи път в Обединеното кралство, не причинява по-тежко заболяване сред хоспитализираните пациенти, въпреки че е в състояние да се разпространява по-лесно.

Проучването, публикувано в медицинското списание The Lancet в понеделник, разгледа данните от миналата есен в две болници в Обединеното кралство и установява, че пациентите, заразени с варианта B.1.1.7, не са изложени на повишен риск от тежко заболяване или смърт.

Проучването също така установява, че пациентите, заразени с щама B.1.1.7, имат по-голямо количество вирусни тела.

Един от водещите автори на изследването Дан Фрамптън каза пред NBC News, че по-високите вирусни тела при пациенти, заразени с британския вариант, може да са причината вирусът да се предава по-лесно.

Проучването отбелязва, че пациентите, заразени с щама B.1.1.7, са по-склонни да получават допълнителен кислород, но отбелязва, че това може да няма общо с тежестта на заболяването.

Проучването обаче не обхваща двата други бързо разпространяващи се щама, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия, за които е доказано, че притъпяват ефективността на ваксините за Covid-19.

Според проучване новият Бринтански щам се е превърнал в доминиращ в САЩ.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html