неделя, 5 май 2024 г.

Тандемът „Дракон“ с амбиция да оглави Европа

Марио Драги (вляво) и Еманюел Макрон не крият взаимната си симпатия.

Сп. „Експрес“

Техният тандем вече е получил прякор- „Дракон“. Заплетено сливане на имената им, измислено от германския седмичник „Шпигел“. Трябва да се каже, че френският президент Еманюел Макрон и Марио Драги, ръководител на италианското правителство, умело организираха сближаването на възгледи помежду си. Съгласието беше очевидно по време на двете последни европейски срещи на върха.

И двамата бивши банкери, те защитиха необходимостта от „имунизационен протекционизъм“ и нови заеми на ниво 27-те – плашеща перспектива за германските консерватори. „Между тях има голямо доверие, голяма близост“, потвърждава Клеман Бон, държавен секретар по европейските въпроси на Франция.

Можем ли да представим този дует като възможния нов европейски двигател – роля, която традиционно се възлага на френско-германската „двойка“? Трябва да се работи малко по-бързо. „Макрон има голямо уважение към бившия шеф на Европейската централна банка, спасител на еврото през 2012 г., но те все още не се познават добре, далеч не сме стигнали до тандема като този на  Кол и Митеран например“, нюансира Жан-Пиер Дарнис, научен съветник в Института по международни отношения в Рим.

Той добавя, че Драги търси „точно толкова сближаване и с Берлин“. Но времето не е така подходящо за това поради планираното слизане от сцената на Ангела Меркел след изборите през септември. Договорът с Италия, предложен от Елисейския дворец през 2017 г., скоро трябва да институционализира политическото, икономическото и сътрудничеството за сигурност между двете латински държави. Моделът му са двустранните френско-германски договори, включително този от Екс ла Шапел (2019), които формализират привилегированите отношения между Париж и Берлин още от времето на Шарл де Гол.

Подписването на италиано-френското съглашение ще бъде придружено от официални посещения между двамата ръководители. Толкова много възможности за Макрон и Драги да продължат медения си месец.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html