неделя, 5 май 2024 г.

Израел взриви ядрени центрофуги на Иран (видео)

Иранският външен министър заяви, че страната му ще „отмъсти“ за нападение на подземен ядрен обект, за което обвинява Израел. Иранските власти заявиха, че заводът за обогатяване на уран в Натанц е бил обект на „ядрен тероризъм“ в неделя, след като първоначално съобщи за прекъсване на електрозахранването.

Там току-що са активирани нови усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран. Израел не коментира, но общественото радио цитира източници от разузнаването, че това е кибероперация на израелските тайни служби Мосад. Служители на американското разузнаване казаха пред „Ню Йорк Таймс“, че голяма експлозия е унищожила напълно независимата вътрешна енергийна система на центрофугите. Ще бъдат необходими поне девет месеца да бъде възобновено обогатяването на уран в този ядрен обект.

„Ционистите искат да отмъстят заради нашия напредък в преговорите за премахване на санкциите,“ заяви в понеделник иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде каза по-късно на пресконференция в Техеран, че Израел стои „разбира се“ зад атаката срещу Натанц. 

Обогатеният уран се получава чрез подаване на уран  – газ хексафлуорид в центрофуги, за да се отдели най-подходящият изотоп за ядрено делене, наречен U-235. Ядрената сделка с „петорката“ –  Китай, Франция, Германия, Русия и Великобритания, позволява на Иран да използва само центрофуги IR1 за производство на ограничени количества уран, обогатен до 3,67% концентрация, които могат да се използват за производство на гориво за търговски ядрени централи. Уранът, обогатен до 90% или повече, може да се използва за производство на ядрени оръжия. Иран, който настоява, че не произвежда ядрени оръжия, отмъсти на админстирацията на Доналд Тръмп, като срещу възстановените санкции от САЩ отмени ключовите ангажименти по постигнатото преди това споразумение с „петорката“. Те включват експлоатация на модерни центрофуги, възобновяване на обогатяването до 20% концентрация на уран и изграждане на запас от този материал.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html