неделя, 5 май 2024 г.

Културата се възражда с отпускането на мерките

С отпускането на мерките отново е позволено провеждането на културни и развлекателни мероприятия. Тази седмица ще можем да посетим редица фестивали, кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

Ето и част от акцентите в културната програма през седмицата:

В София може да посетим изложба “Лицата на Литературен вестник” в Галерия на открито пред Народен театър „Иван Вазов“ (12 – 25 април), фотоизложбата – „Красивото лице на София“ и Изложбата на Андрей Даниел „Между две епохи“, като последната започва на 13-ти април. До 22-ри април продължава и актуалното издание на „Киномания“ за почитателите на филмовото изкуство. 34 заглавия ще представи кинопанорамата тази година, сред тях са новите творения на Уди Алън – „Фестивалът на Рифкин”, на Алмодовар „Човешкият глас”, на Кончаловски „Скъпи другари”, шпионският трилър с Бенедикт Къмбърбач „Сянката на шпионина”, а също и филм за живота на Селин Дион („Селин Дион: Силата на любовта”). В селекцията е и фаворитът за „Оскар” „Земя на номади” с Франсиз Макдормънд. Програмата на „Киномания“ вижте тук, a културният афиш на София може да разгледате тук.

Дружеството на пловдивските художници открива ежегодната си изложба – „Цветовете“. По традиция тя ще се проведе в Зала „2019“ и се посвещава на пролетта и предстоящите Великденски празници. Изложбата е част от акцентите в богатата културна програма на Пловдив, която може да разгледате тук.

Варненската филхармония празнува 75 години с тържествен концерт на 17.04 в  операта в морската столица. Още над 20 актуални културни събития във Варна може да видите тук.

В Русе археологът д-р Димитър Чернаков ще разкаже за уникалната находка на селищната могила от каменно-медната епоха при с. Бъзовец, датиранa от 5 хил. г. пр. Хр. Цялата културна програма на Русе може да намерите тук.

Бургас има 20 актуални събития сред които театрални постановки, симфонични концерти и изложби, които може да видите тук. 

За всички културни събития ще се спазват противоепидемиологичните мерки – с използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, при задължително спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.  Задължително е и носенето на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html