неделя, 5 май 2024 г.

Сложна битка ще определи новия канцлер на Германия

Армин Лашет и Маркус Зьодер, колаж Велт

Армин Лашет, лидер на Християндемократите (ХДС), и Маркус Зьодер, ръководител на по-малкия коалиционен партньор и сестринска партия от Бавария Християнсоциалния съюз (ХСС), които се съревновават кой ще бъде кандидат на германската управляваща консервативна коалиция за канцлер на изборите през септември, ще се срещнат днес с водещи членове на парламентарната група.

Срещата ще се проведе на фона на засилващ се натиск за решение кой да се кандидатира, отбелязва Ройтерс.

Армин Лашет от ХДС изостава в социологическите проучвания от Маркус Зьодер. От друга страна Лашет се ползва с подкрепата на някои мощни премиери на федерални провинции.

През януари Армина Лашет – министър-председателят на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, отново беше избран от първия опит – макар и след балотаж – за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия, дълги години ръководен от настоящия канцлер Ангела Меркел.

Това не означава задължително, че Лашет ще бъде следващият канцлер на Германия след Меркел, която ще се оттегли след изборите през септември тази година. Като лидер на ХДС обаче той е сред вероятните кандидати на партията за този пост.

Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер пък е най-популярният политик в Германия. На всичкото отгоре Бавария е икономическото сърце не само на страната, но и на Евросъюза.

Дори и да не се стигне до развръзка между двамата кандидати на днешната среща се очаква да се разработи и приеме график за определяне на наследник на Ангела Меркел като канцлер.

Проведените наскоро избори в някои федерални провинции показаха, че германците залагат на опозицията.

Финансовият министър Олаф Шолц е номиниран за канцлер от социалдемократите, докато Зелените планират да обявят своя кандидат на 19 април.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html