неделя, 5 май 2024 г.

Продават тракийска оброчна плоча в Ebay

Цената на трайкиския артефакт е 1250 евро

В момента, в платформата Ebay се предлага за продажба една много интересна мраморна оброчна плочка на Тракийския конник(Херос), с посветителен надпис, датираща от периода II-IIIв. Няма съмнение, че оброчният паметник е неизвестен за науката. Искуемата цена за находката, заедно с пощенските разходи по доставката й са 1325 евро – 1250 евро за самата плочка и 75 евро за доставката й до държавата или адреса на купувача. Локацията на продавачът, който я предлага е град Рамсдонксвеер – Холандия.

Според паспортната анотация, придружаваща самата продажба, размерите на паметника са следните: височина – 22,5 см., ширина – 17,5 см. и дебелина – съответно – 2,5 см. В долният край е пречупен на два отделни фрагмента, които обаче са запазени. Точно под самото изображение е и посветителният надпис, на който ще се спрем по-подробно малко по-долу. В описанието е съобщено, че находката е с легален произход, била е закупена от частна колекция от Великобритания и че продажбата й е свободна и разрешена.

Холандското законодателство разрешава подобен вид сделки, но според българското – притежаването на подобен вид артефакти е престъпление. Информация за находката може да бъде видяна тук.

Подобен артефакт се съхранява и в колекцията на Нацоналния исторически музей в София

По думите на експерта Любомир Василев описанието на самата плочка е следното: Тракийски Херос, в галоп надясно. Пред краката на коня – куче(?), а пред самото куче – олтар. Изображенията са добре запазени, но посветителният надпис на старогръцки език, най-отдолу под тях е почти заличен и от него, с голяма доза несигурност се разчита само следното: „…(заличени букви)…ент, син на Битюс…“(?). Кое е личното име на посветителят можем само да гадаем. Тракийски имена , окончаващи на „-ент“ са известни доста на брой в науката: Бейтюкент, Ептекент, Местикент, Кардент и т.н.

Снимката показваща буквите от него е лоша и те не се виждат добре. Т.е. името на тракиецът, поръчал и извършил посвещението, може да бъде всяко едно от тях или някакво друго, но също завършващо на „-ент“. Наличието на посветителен надпис прави паметникът особено ценен и интересен. Въпреки, че е обявено, че находката произхожда от „…региона на Румъния…“, това едва ли е вярно, поради простата причина, че плочка със стил, сходен с тази, се съхранява и във фонда на Националният исторически музей – София.

Вреоятно оброчната плочка, обект на продажбата в случая произхожда от територията на България и е била изнесена нелегално от страната, в резултат на което в момента тя се предлага на международният пазар за антики.

Оброчната плочка на Хероса е един ценен паметник на изкуството от римската епоха в българските земи през II-IIIв. и увеличава известните досега паметници от подобен тип, с още един екземпляр.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html