неделя, 5 май 2024 г.

Откриват изложба с непоказвани картини на големия Стоян Венев

Композиция, 1940-те

Изложбата представя колекция от непоказвани до момента произведения на Стоян Венев. Открити едва през 2016 г., тези ескизи запълват важен сегмент не само от неговата биография, но и от един специфичен за българското изкуство исторически отрязък. Годините на култа (между 1944 и 1956) са почти недостъпни за съвременните изследователи, защото голяма част от създадените тогава произведения са заличени от историята. Така и експериментите на Стоян Венев за формулиране на правдив и политически приложим творчески метод на художествения реализъм досега не са били обект на отделно изследователско внимание.

Композиция в четири части, 1950-те

През 1940 и 1950-те Стоян Венев създава своите емблематични и преекспонирани по времето на социализма композиции като „Посрещане на Съветската армия“, „Първият трактор“, „Прощаване“, „Завръщане“ и други. Тази иконография има широко приложение в пропагандата на режима и като че ли основно на това се дължи стабилното присъствие на художника в историята на българската живопис. Реалистичните композиции на Стоян Венев са отделен преходен етап между два отчетливи периода в неговото творчество. Първият е ранният живописно-карикатурен стил от 1930-те, който има всички характеристики на модерното светоусещане и синтезира критическата острота на немския експресионизъм с поетичната отстраненост на Парижката школа. Вторият разпознаваем период в творчеството на Стоян Венев – от началото на 1960-те до края на живота му, отново тематизира селския бит и тези два ясно разграничени един от друг периода са в основата на популярния мит за Стоян Венев като художник на народния хумор. Но има и опити Стоян Венев да се разгледа в аспект, различен от масовостта на карикатурното послание и през годините той е бил представян с пейзажи, ранни произведения, портрети, т.нар. „еротични“ рисунки и други.

Бригадири, 1940-те

Настоящата изложба в галерия „Лоранъ“ изважда на показ още една неизвестна досега част от творчеството на Стоян Венев. Изложбата съдържа 27 студии към композиции, пейзажи и натюрморти от периода на 40-те г. на ХХ в. С това галерия „Лоранъ“ предлага собствен принос към изследването на творчеството на един от най-популярните български художници.

Пейзаж, 1940-те

Изложбата се съпътства от каталог. Автор на текстовете е Галина Декова.

Произведенията на Стоян Венев могат да бъдат видени от 12 април до 7 май в салона на галерия „Лоранъ“ на ул. „Оборище“ 16 в София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html