неделя, 5 май 2024 г.

САЩ режат „Северен поток“ 2 заради шистовия газ

*Патрик БЮКАНЪН, Newsmax

Държавният секретар Антъни Блинкен, освежен от схватката си с китайците в Аляска,  подхвана Меркел и германците. Тема: „Северен поток“ 2, газопроводът през Балтийско море, който Владимир Путин изгражда, за да допълни своя „Северен поток“ 1 и да превозва повече природен газ от Русия до Германия, а оттам и до други страни от НАТО.

Оригиналният тръбопровод на Северния поток, състоящ се също от две тръби по дъното на Балтийско море, е завършен през 2011 г. В неотдавнашната си среща с генсека на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, Блинкен предупреди, че западните компании, участващи в изграждането на „Северен поток“ 2, завършен на 90%, ще бъдат изправени пред санкции, наложени от Конгреса: „Президентът Байдън беше много ясен, като каза, че смята, че тръбопроводът е лоша идея; това е лошо за Европа, лошо за САЩ“, каза Блинкен и добави, че американският закон „изисква от нас да санкционираме компании, участващи в усилията за завършване тръбопровода. “

Какво се крие зад американското противопоставяне на руския природен газ, който отива в Германия, а оттам в НАТО Европа? Първо, тръбопроводите заобикалят Украйна и Полша, лишавайки тези страни от приходите от транзит. Второ, искаме НАТО и Германия да купуват американския шистов газ.

Трето, ние възразяваме срещу ключовия съюзник на НАТО – Германия, който увеличава сегашната си енергийна зависимост от Русия. Защо купувате руски газ, когато ние ви защитаваме от руската агресия, питат американците. Това е справедлив въпрос. Миналото лято раздразненият президент Доналд Тръмп обяви планове за изтегляне на 12 000 военнослужещи от Германия, което беше описано като „стратегическо“ пренасочване на американските сили в Европа. Тръмп заяви, че този ход е в отговор на неуспеха на Германия да изпълни целите на НАТО за разходи за отбрана от поне 2% от БВП. „Вече не искаме да бъдем издънки“, каза тогавашният президент. „Намаляваме силите, защото те не плащат сметките си; това е много просто.“

Меркел игнорира заплахата. Американските войски все още са там. Тази седмица Блинкен се срещна с германския външен министър Хайко Маас, за да повтори загрижеността на САЩ за „Северен поток 2“, като същевременно прибързано добави, че Германия е жизненоважен съюзник на НАТО и тръбопроводът е „дразнител в твърд алианс“. Остава впечатлението, че Меркел и германците ще надделеят, тръбопроводът ще бъде завършен и газът ще започне да тече към Германия. И че американците ще го приемат, вместо да изострят темата.

И все пак, какво ни казва желаната и задълбочаваща се зависимост на Германия от руския газ? И какво ни казва хроничният й отказ да отговори на стандарта на страните от НАТО, за да допринесе с 2% от БВП за общата отбрана? Съвсем очевидно германците не възприемат Русия на Путин като военната заплаха, която е била при Студената война. И Берлин е повярвал, че дори и да не изпълни ангажимента си да похарчи повече за отбрана, американците блъфират. Те няма да напуснат Европа или НАТО.

Защо германците не грешат? Тъй като, бидейки „последната суперсила“, „лидерът на свободния свят“, „незаменимата нация“, архитектът на „международния ред, основан на правила“, създаден от поколението на Хари Труман, Дийн Ачесън, Джордж Маршал, определяме себе си и нашата мисия към човечеството. Иначе какво би могло да оправдае огромните суми, които ежегодно инвестираме за НАТО, национална отбрана, чуждестранна помощ, Индо-Тихия океан, ЦРУ и въоръжените сили на САЩ?

Между 1989 и 1991 г. Съветската империя се разпадна. Берлинската стена падна. Всички дивизии на Червената армия се прибраха от Европа. Комунизмът престана да бъде идеологията на Съветския съюз, който сам се раздели на 15 отделни нации. Русия вече не беше най-голямата нация на комунизма, а нация, която протегна ръка към Съединените щати. И какво направихме в отговор? Удвоихме броя държави в НАТО, които сме се заклели да защитаваме, преместихме алианса дълбоко в Източна Европа и приехме политика на ограничаване на свитата Русия. След като спечелихме Студената война и не можахме да намерим нова мисия, ние започнахме втора Студена война, за да задържаме новата Русия – този път на границите на Беларус, Украйна и Грузия, както някога бяхме сдържали стария СССР на река Елба.

Защо Ангела Меркел не приема сериозно заплахите на САЩ да изтеглят нашите войски от Германия, ако германците не да отменят „Северен поток 2“ или не дадат повече за отбрана? Защото Меркел смята, че американците блъфират, че се махат от Европа, и смята, че Русия на Владимир Путин не е онази Русия, която е познавала по времето на ГДР. Греши ли?

*Патрик Бюканън е известен републиканец, работил за трима президенти и сам два пъти се е борил за  номинация на партията за държавен глава. Асистент на Ричард Никсън, директор по комуникациите на Роналд  Рейгън. С магистърска степен по журналистика, днес той е известен консервативен политически коментатор, автор на десет книги.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html