неделя, 5 май 2024 г.

Още преди старта на 45-ото НС „Изправи се! Мутри вън!“ се разцепиха

Скандал в „Мутри вън“: Манолова обяви, че Хаджигенов може да не е част от парламентарната им група

Първото разцепление в „Изправи се! Мутри вън!“ вече е факт. Адвокат Николай Хаджигенов може да не е част от бъдещата парламентарна група на коалицията, стана ясно от изявление пред медиите на Мая Манолова и Татяна Дончева.

Повод за скандала стана изказване на Хаджигенов от по-рано сутринта по БНТ, в което той обяви, че би станал министър, ако трябва да пожертва себе си. Той обаче сподели, че типичният политически пазарлък за имена го докарвал до бяс. На този етап отказваме да мислим въобще в тази посока, а мислим как да има правителство, допълни той.

„Преговори за ново правителство още не се водят, но аз съм готов да започна веднага, защото това е важно. Част от хората искат неистово веднага нови избори, сякаш изборите са вълшебна пръчица, с която всичко ще се реши, Бойко ще изчезне и ще оправим държавата. Но от друга страна за първи път от 15 г. в парламента няма наци-партии. Искаме ли отново „Обединени патриоти“ в парламента? Искаме ли Васил Божков, защото той беше на ръба? Избирателите решават това. Но сега, когато ГЕРБ и Бойко се гърчат, тоест на ламята сме отрязали 2 от трите глави, ако направим избори – каква е гаранцията, че той няма да извади още един златен пръст“, попита Хаджигенов. „Готови сме да направим всичко, за да приключим ГЕРБ и герберщината“, заяви още адвокатът.

„Изказаното от Хаджигенов е лично мнение и не ангажира коалицията – категорична бе обаче Мая Манолова в изказването си по-късно и се разграничи от адвоката. „Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци да правителство не влизаме“, каза Манолова.

Тя добави, че Хаджигенов е бил съпредставляващ коалицията „Изправи се! Мутри вън“ заедно с нея до провеждането на парламентарните избори. Сега предстои да се сформира парламентарната им група, която ще избере свое ръководство и свои говорители, които ще изразяват мнението на групата. „Всъщност не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази група, ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС“, заяви Манолова. „Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, постове и позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група“, категорична бе тя и напомни позицията си, че ще водят разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за общи действия.

„Категорично за нас е неприемлива каквато и да е договорка за каквито и да е постове, особено с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС – отсече Манолова. – Предупредили сме и е ясно, че никакви разговори от типа „готови да се жертват, ставайки министри“, няма да бъдат толерирани. Решенията за участие или подкрепа на кабинет ще се вземат от парламентарната група“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html