неделя, 28 април 2024 г.

САЩ обмислят бойкот на олимпийските игри в Пекин

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс призна, че държавата обсъжда възможността за бойкот на олимпийските игри в Пекин. „Част от нашия подход към тази олимпиада ще включва тясна консултация с нашите партньори и съюзници по целия свят. Все още има време до Игрите. Не искам да определям каквато и да е времева рамка, но дискусията вече е в ход“, е мнението на Прайс, цитирано от ESPN. Зимните олимпийски игри в Пекин трябва да се проведат от 4 до 20 февруари 2022 г.

Според говорителят Пекин е отговорен за различни сериозни нарушения на правата на човека. „Отношенията между САЩ и Китай се основават „на конкуренция“, а Вашингтон и Пекин понякога действат като противници, но тези двустранни връзки също имат елементи на сътрудничество“, каза Прайс. Според информацията, която той предостави, САЩ ще се ръководят от своите „интереси и ценности“ при изграждането на по-нататъшни отношения с Китай.

Пекин категорично се противопоставя на политизирането на спорта от отделни държави и организации, които се опитват под лозунга за защита на правата на човека да нарушат големите състезания и да се намесят в вътрешните работи на други държави.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html