събота, 27 април 2024 г.

Арканзас забрани смяна на пола на деца

 

Губернатор Хътчисън наложи вето, но то бе преодоляно.

Арканзас стана първият щат в САЩ, който обяви извън закона лечениeто и хирургическата интервенция за транссексуални деца на възраст под 18 години. Законът също така забранява на лекарите да предоставят хормонални блокери за пубертета или да ги насочват към други доставчици за лечение, предаде Би Би Си.

Законопроектът е изправен пред голямо противопоставяне от групи, включително Американската академия по педиатрия, която заяви, че законът ще блокира младите хора от важни медицински грижи и ще увеличи и без това високия риск от самоубийство.

Губернаторът Аса Хътчинсън, републиканец,  който наложи вето на  закона, нарече законопроекта „продукт на културната война в Америка“. Той твърди, че това създава „нови стандарти за законодателна намеса в лекарите и родителите, тъй като те се занимават с някои от най-сложните и чувствителни въпроси, свързани с младите хора“. Замяната на ветото на губернатора Хътчинсън се нуждаеше само от обикновено мнозинство, но премина лесно в двете камари на щатскияпарламент, като Камарата гласува 72-25 за, а Сенатът 25-8.

Поне 16 други щата обмислят подобно законодателство. Поддръжниците на законопроекта, които са почти всички републиканци, казват, че искат да защитят децата от променящите живота процедури, за които по-късно ще съжаляват. Те също така посочват страничните ефекти на блокерите на пубертета и кръстосаните хормони и цитират случайни случаи, при които трансджендърите обръщат решението си за преход. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html