понеделник, 29 април 2024 г.

Изтеклите от Фейсбук номера се проверяват в специален сайт

Специален сайт бе създаден, за да може всеки да провери дали телефонният му номер е сред изтеклите лични данни на 530 милиона потребители на Фейсбук, съобщи Би Би си. Сред тях има около 500 000 българи.

Сайтът се нарича Have I Been Pwned и там хората могат да видят дали техните номера или имейли са компрометирани. Според Фейсбук данните са от „старо“ нарушение през 2019 г., но частни детективи вече разследват случая. От социалната мрежа заявиха, че са  „открили и отстранили“ нарушението преди повече от година и половина. Но информацията вече е публикувана безплатно в хакерски форум, което я прави широко достъпна. Предполага се, че и телефонният номер на собственика на Фейсбук Марк Зукърбърг е изтекъл към хакерите.

Базата данни обхваща 533 милиона души в 106 държави, според изследователи, анализиращи данните. Това включва 11 милиона потребители във Великобритания, 30 милиона американци и 7 милиона австралийци. Не са налични всякакви данни за всеки потребител, но са изтекли 500 милиона телефонни номера в сравнение със „само няколко милиона имейл адреса“, каза Трой Хънт, експерт по сигурността, който управлява новата платформа в блог на своя уебсайт. 

Г-н Хънт стартира функцията за търсене на телефонен номер след „безпрецедентен трафик“ към уебсайта след новината за изтичането на данни във Фейсбук. Преди това потребителите на платформата можеха да търсят само имейл адреси. Посетителите на уебсайта вече могат да въведат своя мобилен номер в полето за търсене и уебсайтът ще потвърди дали той се е появил в изтеклата база данни.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html