вторник, 30 април 2024 г.

Белият дом отхвърли задължителните ковид паспорти

Имунизационната карта на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ.

Белият дом отхвърли въвеждането на задължителни федерални паспорти за ваксинация за Ковид 19, заявявайки, че личната неприкосновеност и права на гражданите трябва да бъдат защитени.

Схемите за въвеждане на такива паспорти се рекламират по целия свят като начин за осигуряване на безопасно движение на хора. Но критиците твърдят, че подобни документи могат да бъдат дискриминационни. САЩ заявиха, че не поддържат и няма да подкрепят „система, която изисква американците да носят пълномощия“. Страната е отчела повече от 550 000 смъртни случая, свързани с вируса, и близо 31 милиона заболели, най-високият брой в света, според университета „Джон Хопкинс“.

Обръщайки се към репортери, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че няма да има „федерална база данни за ваксинации“ или „федерален мандат, изискващ всички да получат валидност на ваксинацията“. „Правителството не подкрепя нито сега, нито ще подкрепя система, която изисква американците да носят пълномощни“, каза тя. „Нашият интерес е много прост  – неприкосновеността на личния живот и правата на американците, така че тези системи да не се използват несправедливо срещу хората.“

Световната здравна организация заяви във вторник, че засега не подкрепя изискването на паспорти за ваксинация за пътуване поради несигурност дали имунизацията предотвратява предаването на болестта и заради опасения за дискриминация. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html