неделя, 5 май 2024 г.

Ваксинационните паспорти застрашават личните данни

Плановете на страните от Европейския съюз за издаване на сертификати, показващи, че гражданите са били ваксинирани срещу Ковид 19, трябва да имат правно основание, за да гарантират, че те са необходими и пропорционални, заявиха във вторник надзорните органи на ЕС.

Европейският съвет за защита на данните и Европейският надзорен орган по защита на данните предупредиха срещу използването им в пътнически документи за създаване на централна база данни на ЕС. Зависими от туризма страни като Гърция, Испания и Португалия се надяват, че сертификатите за ваксини ще съживят международните пътувания и ще спасят сезона това лято. Докато някои държави искат общоевропейски подход по въпроса, други планират национални схеми.

„Всяка мярка, приета на национално ниво или на ниво ЕС, която включва обработка на лични данни, трябва да зачита общите принципи на ефективност, необходимост и пропорционалност“, заяви в изявление ръководителят на надзорния орган Андреа Йелинек. Ето защо двете агенции препоръчват всяко по-нататъшно използване на цифровия зелен сертификат от държавите-членки да има подходящо правно основание в държавите-членки и да бъдат налице всички необходими предпазни мерки. Използването на документите трябва да бъде ограничено и те трябва да бъдат бракувани, след като пандемията приключи.

Трябва да стане ясно, че предложението не позволява – и не трябва да води до – създаване на какъвто и да е вид централна база данни с лични данни на ниво ЕС. Надзорните органи казват, че страните от Съюза трябва да разрешат три вида сертификати за ваксини – за хора, които са били ваксинирани, възстановени или тествани, за да се избегне дискриминация въз основа на здравни данни и следователно нарушаване на основните права.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html