петък, 3 май 2024 г.

Тайни партита в Париж за 490 евро на човек (видео)

https://twitter.com/m6info/status/1378089447271596038?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1378089447271596038%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fworld-europe-56638088

Скандалното видео в профила на телевизия М6 в Туитър.

Френската полиция е започнала разследване за организиране на тайни изискани вечери и партита в Париж, разкрива телевизионен репортаж под прикритие, за който пише Би Би Си.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен нареди разследването, като заяви, че подобни събирания, нарушаващи правилата на Ковид карантината и са „напълно неприемливи“. Частен телевизионен канал M6 публикува в Туитър запис под прикритие с описание „хайвер, шампанско, менюта на топ готвачите и без задължителна маска“. Франция в момента е в трети локдаун заради коронавируса. Новите ограничения влязоха в сила на национално ниво в събота и ще продължат четири седмици.

Филмът на M6 показва неназован частен клуб за хранене в „хубав квартал“ на Париж, където на гостите е казано, че могат да свалят маските си. До тайното място, със спуснати щори за прозорци, се стига през жилищен блок. Чува се сервитьор, който казва на репортера – който се представя за гост – че „хората, които идват тук, не носят маски; щом влезете тук, няма повече Ковид“.

Менюто започва от 160 евро и може да стигне до 490 евро на човек. Гласът зад кадър казва, че гостите плащат 220 евро на човек, а някои се целуват по буза, пренебрегвайки всички правила за дистанция. Чува се жена, която твърди: „тази седмица вечерях в два или три ресторанта – така наречените тайни ресторанти, с някои министри“. Видеото предизвика хаштаг в Туитър #OnVeutLesNoms, което означава „искаме им имената“.

Наказанието за нарушаване на карантината във Франция е една година в затвора и 15 000 евро глоба за излагане на живота на някого на опасност и за всеки гост, потенциално 135 евро глоба за нарушаване на комендантския час и още 135 евро за не носене на маска. На въпрос за доклада министър Дарманен каза, че в настоящата криза няма едно правило за богатите и привилегированите, а друго за всички останали. Ако се докаже, че видеото е точно, той заяви, че „тези хора трябва да бъдат преследвани и, предполагам, осъдени за организирането на такива партита“.

Той каза, че полицията се намесва всеки ден, за да разбие „големите барбекюта“ в кварталите на работническата класа, „защото хората не уважават заключването“.  Френският министър на икономиката Бруно Льо Мер също изрази загриженост и настоя, че „всички министри без изключение спазват правилата и никой сред тях не смята, че има някакъв специален пропуск“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html