неделя, 5 май 2024 г.

САЩ повиши военната си готовност в Европа заради Русия

Европейското командване на САЩ повиши нивото на заплаха, след като Русия засили разполагането на войски по границата с Украйна и необичайното увеличаване на полети на руски военни самолети край въздушното пространство на САЩ в Аляска.

„Обсъждаме загрижеността си относно това нарастване на напрежението и нарушенията на прекратяването на огъня и регионалното напрежение със съюзниците от НАТО“, каза говорителят на Пентагона Джон Кирби.

Поделенията на руската армия се придвижват през страната в онези посоки, в които те смятат за необходимо да се гарантира сигурността, заяви прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков. Според него движението на войските не представлява заплаха за никоя държава в света, включително Украйна.

Той поясни, че движението на руската армия не би трябвало да предизвиква „най-малкото безпокойство“ у никого, тъй като „Русия не представлява заплаха за никоя държава в света“, включително Украйна. По-рано Песков съобщи, че Русия премества войски на своя територия, тъй като има „повишена активност на въоръжените сили на страни от НАТО“.

Москва проверява решителността на администрацията на Байдън, който обеща по време на предизборната си кампания да подходи твърдо към Русия и обеща на избирателите, че ще бъде по-строг от предишния президент Доналд Тръмп, пише сайтът newsmax.

Русия предупреди срещу НАТО да не разполага войски в Украйна, като заяви, че ще бъде принудена да отговори. „Няма съмнение, че подобен сценарий би довел до по-нататъшно нарастване на напрежението близо до руските граници. Разбира се, това ще изисква допълнителни мерки от руска страна, за да се гарантира нейната сигурност“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Засега не е известно дали Русия възнамерява да повиши нивото на конфликт с Украйна или какъв вид отговор ще предостави НАТО. „Наблюдаваме ситуацията много, много отблизо“, каза Кирби.

 

.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html