неделя, 5 май 2024 г.

Печатат още бюлетини за чужбина, изборният ден там се удължава

Огромни опашки се извиха пред  избирателните секции в много европейски държави,  като желаещите български граждани да упражнят правото си на глас бяха в пъти повече от предварително регистриралите се. Това  наложи МВнР да се обърне към ЦИК и оттам да дадат указания на секционни комисии в наши дипломатически представителства в чужбина как на място да допечатат бюлетини.

В държавите, където от часове българите чакат на опашка да гласуват, може да има удължаване на изборния ден с един час, както повелява изборният закон и за което има разрешения от съответните страни. Най-големи струпвания има в Лондон, в Германия, Испания и Франция.

Традиционно в Турция българският изборен ден е белязан от хаос и напрежение. 350 000 са българските граждани с право на глас в югоизточната ни съседка, а гласуването става в 35 секции, предаде БНР. Вотът започна с хаос и скандали, но във втората половина на изборния ден ситуацията се нормализира. Най-малко три от седемте секции в Истанбул – в Авджълар, Гюнешли и Картал – бе решено декларациите да се попълват вътре в секциите и това създаде напрежение. След първоначалния хаос заради правилата за попълване на декларации за вота ситуацията в секциите се нормализира.

След жалба излезе решение на ЦИК, че всички декларации за вота в чужбина могат да се попълват и предварително, а не в секцията и ситуацията се успокои. Дългите опашки обаче предизвикваха струпване на хора и задължителното разстояние от метър и половина не се спазваше масово в Турция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html