неделя, 5 май 2024 г.

Избирателната активност в Русия е над традиционната

Снимка: Ангел Григоров, БНР

Сънародниците ни в Русия гласуват на територията на българските дипломатически представителства в страната – посолството в Москва и консулствата в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Гласуването в избирателната секция в Москва протича спокойно и при спазване на всички санитарно-епидемични мерки. До 10:00 ч. в са гласували 70 души.
Половината от тях са попълнили заявления на място и са били добавени в избирателните списъци.

Активността е по-висока в сравнения с парламентарните избори преди 4 години, съобщи за БНР председателят на секционната избирателна комисия в Москва Валентин Георгиев:

„Активността, ако сравняваме с другите избори, е може би над „нормалната“, а има още доста време до края на деня“.

Рано сутринта в избирателната секция в Москва гласува старши треньорът на волейболния „Локомотив“ Новосибирск и бивш селекционер на българския национален отбор Пламен Константинов.

Всеки български гражданин в Русия може да упражни правото си на вот, независимо от това дали фигурира или не в избирателните списъци, припомни по-рано днес за БНР посланикът ни в Москва Атанас Кръстин:

„Разбира се, те също могат да гласуват в изборния ден. Трябва да се явят в една от трите избирателни секции по свой избор и като представят документ за самоличност. СИК ще впише техните лични данни допълнително към първоначалния списък на заявилите се. По този начин те могат да гласуват“.

Изборният ден продължава до 20:00 часа местно и българско време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html