неделя, 5 май 2024 г.

Цар Киро оставя 135 банкови сметки след смъртта си

Ромският лидер Кирил Рашков, познат като Цар Киро, оставя на наследниците си 135 банкови сметки. Една от най-спорните фигури в последните 30 години издъхна тази нощ в дома си в село Катуница. След събитията в селото, при които футболни агитки искаха линч на семейство Рашкови през 2011 година, разследването на прокуратурата извади на бял свят 135 сметки на ромския водач в 10 банки. Парите в тях не бяха много – по няколко хиляди лева. Цар Киро държал пари в осем сметки, а съпругата му Костадинка – в 16. Семейство Рашкови разполага и с шест имота в село Катуница. През 2014 г. една от къщите на семейството е продадена за 90 000 лв, а останалите имоти са разпродадени на търг. Друг техен имот е оценен на стойност 120 000 евро.

Кирил Рашков е с тежко криминално минало, известен е като човек, натрупал богатството си от производство на фалшив алкохол. До 1989 г. получава 7 присъди с наказание от общо над 30 години затвор, а след 10 ноември 1989 г. е амнистиран и впоследствие са му налагани предимно административни санкции. Акция на полицията през 2009 г. разкрива престъпната дейност на Кирил Рашков. Намерен е негов цех за производство на фалшив алкохол. Конфискувани са тонове водка и ракия менте. Установено е, че цехът не е лицензиран като данъчен склад по реда на Закона за акцизите и данъчните складове и няма право да произвежда алкохол.

През 1998 година Рашков основава партия „Свободна България“, която печели общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Същата година трима подчинени на Кирил Рашков са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на вестник „Труд“.

През 2011 г. безредиците в село Катуница се свързват главно с неговото име, след като близки до Кирил Рашков убиват 19-годишния Ангел Петров. Починалият е внук на тогавашната кметица на селото София Христева. След случилото се започва имотна проверка на имуществото му, а Цар Киро е осъден на 2 години затвор. През 2012 г. е осъден на 3 години и половина заради закани за убийство на родителите на починалото момче. Получава и присъда от 8 месеца за притежание на 500 грама живак и старинни монети, които се оказаха нерегистрирани археологически обекти.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html