неделя, 5 май 2024 г.

Френски психиатри срещу трансджендър епидемията

Елизабет Рудинеско разпали дискусия с мнението си, че няма трети пол.

Гореща дискусия се разгоря  във Франция по темата дали децата, които се  смятат за трансджендъри, имат право на медицинска намеса подобно на пълнолетните. Повод даде известната психиатърка  и психоаналитик Елизабет Рудинеско, която обяви в тв предаване, че има „твърде много“ трансджендъри. ЛГБТ активистите призоваха френското правителство да реагира на тези коментари.

Интересното е, че Елизабет Рудинеско е застъпник на правата на хомосексуалните и на трансексуалните хора, но е  твърдо против заблуждаването на деца, които нямат изградена твърда представа за своята личност. Няма такова нещо като „трети пол“, убедена е психиатърката. И според нея има „твърде много“ трансджендъри и това се е  превърнало в епидемия.

„Има хора, които са се чувствали в идентичност, която не е тяхна от детството им, тя съществува и се нарича трансексуализъм. А днес говорим за трансджендър, тоест за трети пол, а не за преминаване от един пол в друг“, обяснява Рудинеско. „Когато 8-годишно дете каже, че е противоположния пол, какво да му кажем? Може би, но имаш анатомия, така че ще видиш по-късно дали се чувстваш така и дали ще сменяш пола си“, защитава мнението си психиатърката. Неин колега, детски психиатър, подкрепя мнението й. Кристиан Флавини  обяснявапо повод 8-годишно  дете, показано по телевизията като трансджендър, че на тази възраст младите хора биха направили всичко, за да угодят в очите на родителите, включително когато става въпрос за идентифициране на пола им. От 2013 г. насам непълнолетните във Франция могат да се възползват от медицинско или дори хирургично лечение, за да се доближат до пола, с който се идентифицират, при условие че имат разрешение от родителите.

В отговор в. „Либерасион“ публикува позиция, подписана от различни организации в защита на транс-идентичностите, в което се обяснява, че при децата не се прилага оперативно лечение, а хормонална терапия в предпубертета и в това нямало нищо тревожно. Според позицията  им медицинската подкрепа за утвърждаване на пола е критикувана във Франция. Но дори и авторите на текста признават, че в страната половото разнообразие засяга едва близо 1% от населението.

Миналият юли, по време на обсъждането на законопроекта за биоетиката, депутатът Бастиен Лашо припомни, че Франция е осъдена от ООН за това, че е разрешила несъгласни и неспешни операции върху интерсексуални деца, напомня все пак „Либерасион“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html