неделя, 5 май 2024 г.

Колко време може да издържи човек без кислород?

Будимир Собат издържа без въздух повече от 24 минути (Снимка: Петър Глебов / PIXSELL)

Хърватски гмуркач постави нов Гинес рекорд, като задържа дъха си в продължение на 24 минути и 33 секунди, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА.

54-годишният Будимир Собат постави рекорд в дисциплината и през 2018 година, когато с едно-единствено вдишване след това задържа дъха си за 24 минути и 11 секунди. Сегашното си световно постижение Будимар Собат направи в басейн в хърватския град Сисак.

Преди постиженията на хърватския гмуркач Гинес рекордът при статична апнея беше 11 минути и 35 секунди. Будимир Собат заяви, че посвещава своя рекорд на дъщеря си Соня, която е с аутизъм, церебрална парализа и епилепсия. Със събраните средства рекордьорът ще помогне за възстановяването на град Сисак, който силно пострада по време на земетресение през 2020 година.

Хората имат нужда от кислород. Благодарение на него се поддържат всички жизнени процеси в човешкото тяло. Именно кислородът е това, което поддържа клетките в тялото живи. Липсата му дори и за няколко минути води до разрушаването им.

Особено критична е липсата на въздух за човешкия мозък. Мозъкът е най-големият потребител на кислород в тялото, той изразходва почти 20 процента от целия кислород, въпреки че е тежи едва 5 процента от общата телесна маса.

Ако притокът от кислород към мозъка бъде напълно прекъснат, човек ще изгуби съзнание в рамките на 10 секунди. Останали без жизненоважния кислород, клетките в мозъка ще умрат в рамките на 4 до 6 минути, в резултат на което човек ще умре.

Няколкоминутната липса на въздух може да остави човек във вегетативно състояние, където все още съществуват телесни функции на лицето и някакви основни рефлекси, но няма мозъчна дейност. Такива пациенти обикновено умират в рамките на една година.

Смята се, че средностатистическият човек би могъл да задържи дъха си под вода, респективно да издържи без въздух 2 минути. Професионалните гмуркачи и водолази могат да задържат дъха са 4-5 минути, основно защото белият им дроб е по-развит.

През 2013 г. хърватинът Горан Колак постави нов световен рекорд по статична апнея. Рекордът беше поставен в басейн в Загреб, а постижението от 22 минути и 30 секунди е с 8 секунди повече от досегашния рекорд на германеца Том Зета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html