неделя, 5 май 2024 г.

Съдът в Чехия отмени тестовете за влизащите в страната

Съд в Чехия отмени изискване всички влизащи в страната да имат тест за коронавирус, предаде БТА. Магистратите намират, че това е нарушение на основните права, залегнали в чешката конституция.

Мярката, която изисква пътуващите да разполагат с негативен тест още преди заминаването за Чешката република, е непропорционална, посочва съдът. Изискването прави проблематично връщането на чехи в родината им и на практика ги наказва за това, че се прибират у дома. Изтъква се, че с по-меки мерки като карантина или извършване на тест при пристигане също може да се действа срещу пандемията.

В същото време Франция разширява ограниченията за пътуване върху цялата територия на страната и затваря училищата за три седмици, за да бъде отблъсната третата вълна на коронавирус, която заплашва да препълни болниците, предадоха световните агенции. Разпоредбите предвиждат и вечерен част от 19 ч., затварянето на някои магазини и ограничения за придвижване извън район от 10 километра от жилището. Отвъд този периметър ще се изисква документ.
Мерките ще влязат в сила от слeдващия вторник, след великденския уикенд, по време на който французите ще могат да пътуват. От 16 април хората над 60-годишна възраст във Франция ще може да се ваксинират, а от 15 май възрастовият праг ще бъде снижен, за да се ваксинират онези над 50 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html