неделя, 5 май 2024 г.

Светият синод: Не се поддавайте на съблазнителя Дионисий

Във време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик Дионисий, се казва в официален отговор на Светия Синод по повод скандалните публични прояви на архимандрита, публикуван на сайта на Българската патриаршия.

Отговорът е по повод писмо на ПП ГЕРБ с искане Българската православна църква да каже какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и „дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност“. До това се стигна, след като протестиращи, сред които бе и скандалният клирик, отново организираха акция със зловещи ритуали пред дома на премиера Бойко Борисов.

От 2017 година по решение на Св. Синод на БПЦ в пълен състав, на архимандрит Дионисий (Мишев) е наложена забрана за извършване на богослужение (запрещение за свещенослужение – „аргос“) и е започната църковно-наказателна съдебна процедура за извършени от него тежки църковно-канонични провинения“, се казва в позицията на Патриаршията. Навсякъде в официалния й отговор присъства и светското име на Дионисий, като знак за разграничение от неговите дела.

„Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий (Мишев) продължава от 2017 г. до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически „проповеди“ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи“, подчертават от Светия синод. Оттам добавят, че всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий (Мишев) трябва да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

Във всичките си обществени прояви архимандрит Дионисий (Димитър Бойков Мишев), като всеки български гражданин, е длъжен да спазва законите на страната и за всяко свое нарушение следва да бъде санкциониран съгласно предвидения в закона ред, категорични са висшите ни духовници.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html