неделя, 5 май 2024 г.

Какво си пожелах за понеделник

Борис СТАНИМИРОВ*
Гледам тези избори отстрани. Наблюдавам ги с интерес, познаване и уважение, но „агитацията“ ми е насочена към това максимален брой хора да се ваксинират, да спазват мерките, да не жалят по кръчмите, а по измиращите други човеци и да не се затрият от невежество, простотия и липса на ценностна система. И все пак реших да си пожелая няколко неща за понеделник (ако слуша гълъбчето, което каца на рамото), отчитайки обществените нагласи, които дишат във въздуха.
Илюстрация: Дневник
ГЕРБ да смачка БСП. Разликата да е над 6%. Нямам нищо против ГЕРБ да изгубят изборите, затова някой по-добър да бъде така добър да спечели повече от тях и да ги прати при НДСВ. Ще купя суши за вечеря в този хубав ден. Но ми е важно никога и при никакви обстоятелства БСП да не се доближава до ролята на нещо по-добро и по-предпочетено от нещо друго.
Партията на Слави да падне под ДПС. Малоумниците, които гласуват „за новото“ и „срещу политиците“ са хората, от чиято злоба и глупост истински ме е срам, че носим същия етноним – българи. Същите, които през годините гласуваха за Жорж Ганчев, Яне Янев, Бареков, Марешки, сега ще „пуснат“ за Слави. Дано са по-малко.
ДБ с 11% след преразпределението. Ей така! Въпреки тях. Просто защото темите им са важни и трябва някой да ги казва, докато престанат да бъдат важни. Темите за правосъдието и модернизацията. Не темите за социалната роля на пола и зелените политики, разбира се. И да не доближават външна политика.
ВМРО да е вътре. Те представляват автентична част от българите и е здравословно да участват в политическия дебат. Отсъствието им ще бъде щета за демокрацията, каквото беше отсъствието на представителство на либералните българи в завършилия парламент. Парламентът трябва преди всичко да представлява реалните настроения в обществото, естествените типове българи, а ВМРО са най-добрия възможен избор на националистите.
Никой друг да не прескочи.
КОД да направят 1% и да вземат субсидия, за да имат развитие.
СДС да се представи добре в рамките на коалицията ГЕРБ-СДС и да намери пътя към собствена физиономия. Там останаха и все още има истински десни и разумни хора, които има какво да дадат.
ДСБ да вземе каквото му се полага в рамките на ДБ. Няма да обяснявам защо.
– Да се сформира такова правителство, в което Даниел Митов да решава външната политика.
– Да постигнем нивото на ваксинация на Израел.
Левски да стане шампион.
Мария Бакалова да вземе Оскар
Македонската футболна идентичност е реалност, която е глупаво да отричаме, но тя е късен конструкт, създаден от ФИФА след 1994…
*От ФБ страницата на Борис Станимиров, депутат от Реформаторския блок в 43-то НС. Председател е на клуба на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html